Υπερπλεόνασμα και… στην ακρίβεια

Αντιμέτωπη με την… επιτυχία της η κυβέρνηση, που καλείται να λάβει μέτρα για τη σκληρή καθημερινότητα των πολιτών

Σε μια τεράστια παγίδα για την κυβέρνηση αναδεικνύονται τα νέα υπερπλεονάσματα που παρουσιάζει ο Κρατικός Προϋπολογισμός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 2,9 δισ. ευρώ και η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε στα 1,3 δισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση τώρα καλείται να αποδείξει στους πολίτες πως το μήνυμα των εκλογών «ελήφθη», λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ταλανίζει τους πολίτες, καθώς υπάρχουν οι διαθέσιμοι δημοσιονομικοί πόροι. Αυτά τα στοιχεία ανέμενε, άλλωστε, με ιδιαίτερη αγωνία το υπουργείο Οικονομικών, καθώς θα καθορίσουν εν πολλοίς, όπως σημείωναν αρμόδιοι κύκλοι, το «καλάθι» της φετινής ΔΕΘ, το οποίο μέχρι στιγμής περιλαμβάνει μέτρα που έχουν εξαγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες, αποτελώντας στην πράξη προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία για το διάστημα Ιανουάριος – Ιούνιος δείχνουν πως τα φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού άγγιξαν τα 29,27 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,33 δισ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεσή του το 2024. Η υπερεκτέλεση αυτή προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647.000.000 ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023), αλλά και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (ΦΠΑ, ΕΦΚ κ.λπ.).

Το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε σε 31,6 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 291.000.000 ευρώ ή 0,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, καθότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχε συμπεριληφθεί:

α) Η είσπραξη τον μήνα Μάρτιο ποσού ύψους 1,79 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του, ήτοι ποσό 1,68 δισ. ευρώ, είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και επιπλέον ποσό 159.000.000 ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024.

β) Η είσπραξη τον μήνα Ιούνιο τιμήματος ύψους 1,35 δισ. ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων, η οποία υπογράφηκε στις 29/03/2024 και στα επόμενα βήματα της διαδικασίας έως την καταβολή του τιμήματος αναμένονται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες. Εξαιρουμένων των ανωτέρω ποσών, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 2,69 δισ. ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα