Αναβάθμιση της Ελλάδας αλλά με αστερίσκους!

Την αξιολόγηση ΒΒΒ- διατήρησε ο Scope Ratings. «Αγκάθια» το υψηλό δημόσιο χρέος και η σταδιακή αποδυνάμωση της πολύ ισχυρής δομής του

Σε αναβάθμιση της προοπτικών της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο οίκος Scope Ratings, διατηρώντας την αξιολόγηση ΒΒΒ-. Σημειώνει, ωστόσο, πως έναν χρόνο μετά την αναβάθμιση της χώρας μας διατηρείται μια σειρά κινδύνων για την ελληνική οικονομία, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και η σταδιακή αποδυνάμωση της πολύ ισχυρής δομής του δημόσιου χρέους.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας BBB- της Ελλάδας εξακολουθούν να περιορίζονται από τα εξής: Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει πολύ αυξημένο – το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των 40 κρατών που αξιολογούνται δημόσια από τη Scope, ύστερα από αυτό της Ιαπωνίας (αξιολόγηση Α – σταθερή προοπτική). Το υψηλό απόθεμα χρέους εκθέτει την Ελλάδα σε επανεκτιμήσεις της αγοράς όσον αφορά τον κίνδυνο που συνδέεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Πέρα από αυτό, καθώς η Ελλάδα χρηματοδοτείται από τις αγορές, αποπληρώνει νωρίτερα τα δάνεια διάσωσης και η ΕΚΤ επιπλέον αρχίζει ποσοτική σύσφιξη και η δομή του ελληνικού χρέους αποδυναμώνεται σταδιακά. Οι πληρωμές τόκων φαίνεται ότι αυξάνονται σταδιακά – καθώς η Ελλάδα το αναχρηματοδοτεί μέσω εκδόσεων με υψηλότερο κόστος επιτοκίου στην αγορά. Η πολύ μεγάλη σταθμισμένη μέση διάρκεια χρέους (19,2 έτη) -η μεγαλύτερη μεταξύ των κρατικών ομολόγων που αξιολογεί ο οίκος- ομαλοποιείται σταδιακά προς τα κάτω.

Τέλος, δεδομένου ότι οι αξιολογήσεις των κρατών αποδίδονται σε χρέος που πρόκειται να αποπληρωθεί στον ιδιωτικό τομέα, το αυξανόμενο μερίδιο του χρέους που διακρατείται στον ισολογισμό του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μέτρια πιστωτική ανησυχία. Οι πολιτικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την πολιτική είναι μέτριοι για τα επόμενα χρόνια, αλλά ενδέχεται να αυξηθούν μετά τις εκλογές σε βάθος χρόνου.

Επιπλέον, οι διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες και οι δημογραφικές προκλήσεις, όπως η μετανάστευση, περιορίζουν μακροπρόθεσμα το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και τα επίπεδα πλούτου. Η αυξημένη διαρθρωτική ανεργία και τα ακόμη μέτρια ποσοστά συμμετοχής αποτελούν πιστωτικό περιορισμό, ακόμη κι αν η ανεργία μετριάζεται. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν την άποψη Scope ότι οι κίνδυνοι για τις αξιολογήσεις κλίνουν προς τα πάνω κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες.

Τα ανοδικά σενάρια για τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις είναι αν (μεμονωμένα ή συλλογικά):

• Η ονομαστική ανάπτυξη και η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγούν σε ισχυρή και διατηρήσιμη πτωτική πορεία του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα.

• Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα περιορίζονται περαιτέρω, μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή/και του περιορισμού των δεσμών κράτους – τραπεζών.

• Μειώνονται οι διαρθρωτικές – οικονομικές και εξωτερικές ανισορροπίες, αυξάνοντας το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και ενισχύοντας τη μακροοικονομική βιωσιμότητα.

Αρνητικά σενάρια για την αξιολόγηση ή/και τις προοπτικές είναι εάν (μεμονωμένα ή συλλογικά):

• Η στήριξη του ευρωσυστήματος για το ελληνικό χρέος μειωθεί σημαντικά, προκαλώντας την πραγματοποίηση των πιο σοβαρών σεναρίων της αγοράς.

• Οι δημοσιονομικές πολιτικές παραμείνουν χαλαρές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή υλοποιηθεί μια πιο σοβαρή οικονομική ύφεση, εμποδίζοντας ή αντιστρέφοντας την τρέχουσα πορεία μείωσης του λόγου του δημόσιου χρέους. Οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα εντείνονται εκ νέου, αυξάνοντας τον κίνδυνο πραγματοποίησης ενδεχόμενων υποχρεώσεων που επηρεάζουν τον κρατικό ισολογισμό.

• Η βιωσιμότητα της μακροοικονομικής ανάπτυξης αποδυναμώνεται ή/και οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι ανισορροπίες του εξωτερικού τομέα αυξάνονται.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα