Με τον νέο Ειδικό Χωροταξικό ανοίγει ο δρόμος της δημιουργίας τους σε νησίδες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ξηρά
Η απόφαση του πρωθυπουργού να αποδυναμώσει την άμυνα των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου στέλνοντας ρωσικά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία, τα οποία, άγνωστο σε πόσον καιρό, θα αντικατασταθούν από γερμανικά «σαπάκια», όπως εν κρυπτώ συμφώνησε με τον Γερμανό καγκελάριο, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Δημιουργία οργανωμένων τουριστικών μονάδων σε ακατοίκητα νησιά, πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και εισαγωγή του Σποραδικού Ξενοδοχείου εισηγείται το νέο Ειδικό Χωροταξικό του Τουρισμού. Η σχετική ΚΥΑ μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Τουρισμού, με τους ενδιαφερομένους να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον Χωροταξικό Σχεδιασμό μετά την ακύρωση από το ΣτΕ των προηγούμενων ΕΧΠ Τουρισμού των ετών 2009 και 2013. Το νέο πλαίσιο χωρίζει τον ελλαδικό χώρο σε πέντε κατηγορίες, ανάλογα με το πόσο ανεπτυγμένες είναι τουριστικά. Πρόκειται για τις περιοχές ελέγχου (κορεσμένες), τις ανεπτυγμένες, τις αναπτυσσόμενες, τις περιοχές με δυνατότητες ανάπτυξης και τις μη ανεπτυγμένες περιοχές. Στις περιοχές ελέγχου και τις ανεπτυγμένες περιοχές προτείνεται ο καθορισμός περιορισμών στον αριθμό των «χώρων τουρισμού διαμοιρασμού» (τύπου Airbnb) και των απλών ενοικιαζόμενων δωματίων ως ποσοστού των κλινών των κύριων τουριστικών καταλυμάτων.
Στις κορεσμένες περιοχές τα όρια της αρτιότητας στις εκτός σχεδίου περιοχές διαμορφώνονται στα 16 στρέμματα. Στην κατηγορία αυτά εντάσσονται 18 περιοχές και συγκεκριμένα η Παραλία Πιερίας, τμήμα της Σκιάθου και της Κέρκυρας, ο Λαγανάς και οι Δήμοι Αρκαδίων και Ζακυνθίων της Ζακύνθου, η Ερμούπολη της Σύρου, η Σαντορίνη (Θήρα και Οία), η ανατολική Κως, η Μύκονος, η Αφάντου, η Ιαλυσός και η Καλλιθέα Ρόδου, η νότια Τήνος, η Χερσόνησος Ηρακλείου, τα Μάλια Ηρακλείου και η Νέα Κυδωνία Χανίων. Το νέο Χωροταξικό εισηγείται να επιτραπούν τουριστικές εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη υπήρχε και στο προηγούμενο Σχέδιο, το οποίο όμως δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή, καθώς ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πλέον επιχειρείται να γίνει σε νέα βάση.
Οι τρεις ομάδες
Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση κείμενο, τα νησιά της χώρας (εκτός της Εύβοιας και της Κρήτης) χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Στην τρίτη εντάσσονται τα ακατοίκητα νησιά και οι βραχονησίδες, που χωρίζονται αντίστοιχα σε δύο υποομάδες, με βάση τα ιδιαίτερα φυσικά και ανθρωπογενή χαρακτηριστικά τους, το μέγεθος και την εγγύτητά τους με κατοικημένες περιοχές.
Στην πρώτη υποομάδα περιλαμβάνονται: α) οι βραχονησίδες, β) νησιά με έκταση μικρότερη των 300 στρεμμάτων, γ) νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, δ) νησιά που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 ναυτικών μιλίων από παράκτιες περιοχές του ηπειρωτικού τμήματος της χώρας ή από νησιά που διαθέτουν ακτοπλοϊκή πρόσβαση. Σε όλα αυτά τα νησιά δεν επιτρέπεται κανένα είδος τουριστικής ανάπτυξης.
Στη δεύτερη υποομάδα περιλαμβάνονται όλα τα ακατοίκητα νησιά (μηδενικός πληθυσμός κατά την εκάστοτε τελευταία απογραφή) που δεν ανήκουν στην πρώτη υποομάδα. Σε αυτά τα νησιά επιτρέπονται μόνο οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ήπιας ανάπτυξης. Ουσιαστικά πρόκειται για όλες εκείνες τις ακατοίκητες νησίδες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την ξηρά. Σε αυτές, λοιπόν, ανοίγει ο δρόμος για τουριστική ανάπτυξη.