Από χθες ο σερβιριζόμενος πωλείται ακόμη ακριβότερα, μετά την κυβερνητική απόφαση να επανέλθει ο ΦΠΑ στο 24%
Η μοναδική -ίσως- απόλαυση που έχει απομείνει στον Ελληνα την περίοδο της ακρίβειας, ο καφές, έγινε πανάκριβη από χθες, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο σερβιριζόμενο καφέ, τσάι, κακάο, χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα, έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια που είχε μειωθεί στο 13%. Αντίθετα, στο 13% παραμένει μόνιμα ο συντελεστής ΦΠΑ για τον καφέ που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει να τον πάρει take away (στο χέρι).
Από χθες ένας καφές πωλείται πιο ακριβά κατά 11%. Μάλιστα, αν υπολογίσει κανείς πως πρόκειται για μια καθημερινή συνήθεια των καταναλωτών, αποτελεί νέο δυσβάσταχτο μέτρο της κυβέρνησης. Στην πράξη, ο ελληνικός καφές σε μια καφετέρια που μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ, ενώ ο freddo espresso από τα 3,5 ευρώ πωλείται περίπου στα 4 ευρώ. Αν και δεν υπάρχουν σαφείς στοιχεία για την αγορά του καφέ στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά ακόμα και τα 4 δισ. ευρώ ετησίως. Οι επαγγελματίες, από την πλευρά τους, βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, καθώς οι αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ποικιλίες καφέ διεθνώς έχουν πάρει την ανιούσα, με αποτέλεσμα να αδυνατούν να απορροφήσουν έστω και ένα μέρος του αυξημένου ΦΠΑ για να συγκρατήσουν τις τιμές.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές στην αγορά ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών και από τον Ιανουάριο του 2024 έως τον Μάιο έχουν αυξηθεί κατά 50%, συμπαρασύροντας προς τα πάνω την τιμή του καφέ Arabica. Με αυτήν την αύξηση του ΦΠΑ η χώρα μας γίνεται πανάκριβη και σε αυτό το προϊόν, με τις τιμές να υπερβαίνουν και χώρες με πολύ υψηλότερους μισθούς από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο νόμος της αγοράς αναφέρει ότι σε περίπτωση που υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε ένα προϊόν, οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με κάποιον που αγοράζει μικρότερες ποσότητες.
Στην Ευρώπη
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Η κατανάλωση καφέ στη χώρα μας είναι υψηλότερα, π.χ., σε σχέση με τη βόρεια Ευρώπη. Κι όμως, στην Ολλανδία ένας καπουτσίνο κοστίζει σχεδόν 3,31 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 3,32 ευρώ κατά μέσο όρο. Αντιθέτως, σε χώρες με μεγάλη κατανάλωση, όπως στην Ιταλία, ο καφές κοστίζει 1,60 ευρώ και την Τουρκία (με τον επίσημο πληθωρισμό πάνω από 100% και την ισοτιμία στα… τάρταρα) 2,50 ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές του καφέ σε χώρες της Μεσογείου είναι οι… μισές σε σχέση με την Ελλάδα. Ενδεικτικά, ένας καπουτσίνο στην Πορτογαλία κοστίζει κατά μέσο όρο 1,78 ευρώ, στη Μάλτα 2,40 ευρώ και την Ισπανία 1,88 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Numbeo.