Οι τιμές καταγράφουν αύξηση από το 2017 έως και 66,4% ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι
Στο «ζύγι» βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις υψηλές τιμές των ακινήτων στη χώρα μας και τους μισθούς που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Η ΤτΕ κρούει το καμπανάκι για το οξύ στεγαστικό πρόβλημα, κρίνοντας αναγκαία τη λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση της απόκτησης κατοικίας και την ενίσχυση της προσφοράς προσιτής κατοικίας, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση.
Οι τιμές ακινήτων έχουν αυξηθεί 66,4% στα τελευταία 7 χρόνια και «τρέχουν» με 10,4% στο α’ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που είναι υπερπολλαπλάσια από την αύξηση στα εισοδήματα, καθιστώντας -για τον μέσο Ελληνα- άπιαστο όνειρο την απόκτηση κατοικίας. Μάλιστα, οι τιμές των διαμερισμάτων καταγράφουν ετήσιες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια έως και κατά 15%, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ το μηνιαίο εισόδημα ροκανίζεται και από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των κατοικιών είναι μόλις 4,1% χαμηλότερες από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί στο γ’ τρίμηνο του 2008, προτού ξεσπάσει η δημοσιονομική κρίση. Αντιθέτως, σε σχέση με την κατώτατη τιμή που καταγράφηκε το γ’ τρίμηνο του 2017, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 66,4%!
Οπως αναφέρεται στη νομισματική έκθεση της ΤτΕ, η αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση, καθώς η στέγαση αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα για τα ελληνικά νοικοκυριά. Οπως υπογραμμίζεται, η συνεχής αύξηση των τιμών, την οποία τροφοδοτεί η ζήτηση από το εξωτερικό, και το αυξημένο κόστος κατασκευής και δανεισμού διαμορφώνουν επίπεδα τιμών δυσανάλογα προς το διαθέσιμο εισόδημα, δυσχεραίνοντας την απόκτηση πρώτης κατοικίας και συμπαρασύροντας ανοδικά τόσο τις τιμές κατοικιών υποδεέστερων χαρακτηριστικών όσο και τα μισθώματα. Η σημαντική και συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών των ακινήτων αυξάνει σημαντικά το κόστος στέγασης, ειδικά για τα νέα ζευγάρια. Αυτό επιτείνει την κοινωνική ανισότητα, ενώ έχει αρνητικές προεκτάσεις και στον οικογενειακό προγραμματισμό, δυνητικά επηρεάζοντας δυσμενώς και το ποσοστό γεννήσεων.
Η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, με κινητήριες δυνάμεις τον τουρισμό, τη βελτίωση των υποδομών και τη σταδιακή ανανέωση του κτιριακού αποθέματος. Ωστόσο, εστίες αβεβαιότητας αποτελούν η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια, ο αυξημένος πληθωρισμός και το υψηλό κόστος κατασκευής, σε συνδυασμό με την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και τον περιορισμένο τραπεζικό δανεισμό. Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρόσφατες παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της επενδυτικής ζήτησης για οικιστικά ακίνητα σε περιοχές πρώτης κατοικίας (βραχυχρόνιες μισθώσεις, Golden Visa) εκτιμάται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση και την ενίσχυση της προσφοράς κατοικίας προσιτής αξίας.