Παράταση στη σύνδεση IRIS

Χατζηδάκης: Διευκολύνουμε τη διαδικασία για την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα πληρωμών. Επέκταση στο πρόγραμμα «Ηρακλής», για να μειωθούν τα «κόκκινα» δάνεια

Μικρή παράταση για να μπορέσουν να συνδεθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το τραπεζικό σύστημα IRIS ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Πρόκειται για ένα σύστημα που -όπως ανέφερε- έχουν ήδη «αγκαλιάσει» 2,7 εκατ. συμπολίτες μας, αποκτώντας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν και εύκολα συναλλαγές έως 500 ευρώ.

«Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία που είχαμε θέσει για την ένταξη των αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών στο σύστημα. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μια μικρή παράταση, ώστε να διευκολύνουμε τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η προσοχή όλων ήταν επικεντρωμένη στη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και ενδεχομένως δεν υπήρξε η κινητοποίηση που θα ευχόταν κανείς» σημείωσε. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε, πάντως, ότι το επόμενο βήμα θα είναι η επέκταση των άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις και σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, τόσο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όσο και στα καταστήματα έως τον Μάρτιο του 2025. «Η κυβέρνηση θέλει ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα, που να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Θέλουμε, όμως, και ένα τραπεζικό σύστημα με ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών. Ενα τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ελκυστικές αποδόσεις στους αποταμιευτές και ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» σημείωσε ο υπουργός και κατέληξε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι διότι την τελευταία πενταετία με αυτή την κυβέρνηση έχουν γίνει σημαντικά βήματα για το τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την οικονομία μας συνολικά. Καταγράφονται, δε, οι θετικές εξελίξεις στο πρόσφατο Post-Programme Surveillance Report της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε αυτή την πρόοδο, αλλά και για να εξασφαλίσουμε παράλληλα ότι προχωρούμε μπροστά, με δικαιοσύνη και αντιμετώπιση όλων των διαρθρωτικών προβλημάτων που έχουν απομείνει σε όλα τα επίπεδα».

Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην κοινωνία, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα, με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων, με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μη χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.

Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, μια μικρή ποσοτικά επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», με στόχο την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων. «Στόχος μας είναι στο προσεχές διάστημα οι ελληνικές τράπεζες -συστημικές και μη συστημικές- να περιορίσουν σε πολύ χαμηλά, θα έλεγα ευρωπαϊκά επίπεδα, το ποσοστό των “κόκκινων” δανείων τους» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Δηλώνω, δε, ότι εάν το σχετικό κονδύλι που έχει εγκριθεί από τη γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αρκεί, σκοπεύουμε να υποβάλουμε σχετικό πρόσθετο αίτημα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα