Στεγαστικό: Επιμένουν στα λάθος μέτρα

Η Σοφία Ζαχαράκη εξήγγειλε την επέκταση προγραμμάτων τα οποία έχουν ήδη αποδειχθεί αναποτελεσματικά

Στα ίδια αποτυχημένα μέτρα, που ελάχιστους ανακουφίζουν μπροστά στο τεράστιο πρόβλημα στεγαστικής κρίσης που σοβεί στη χώρα, επιμένει η κυβέρνηση. Σε συνέντευξή της η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη (ένθετη στην κεντρική φωτό) αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά στα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο, όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», προαναγγέλλοντας είτε την επέκτασή τους είτε ήσσονος σημασίας αλλαγές σε αυτά που απέτυχαν.

Κατά την κυρία Ζαχαράκη, «το πρόγραμμα “Σπίτι μου” υλοποιείται εξαιρετικά καλά και αυτή τη στιγμή έχουμε 6.546 εκταμιεύσεις δανείων ύψους 630,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ζευγάρια έχουν ήδη βρει το σπίτι τους με εκταμιευμένο το δάνειό τους και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε φτάσει στα 9.500 ζευγάρια. Βεβαίως, υπάρχει και η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαντλήσουμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τα 2 δισ. ευρώ για την επόμενη φάση του προγράμματος».

Ωστόσο, η πραγματικότητα αλλά και φορείς της αγοράς έχουν αναδείξει το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε χωρίς δικλίδες ασφαλείας, όχι μόνο δεν επέδρασε θετικά στην πτώση των τιμών των ακινήτων, που συνεχίζεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, αλλά αντιθέτως συνέτεινε στη διόγκωσή τους: σε ακίνητα τα οποία μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, εν μια νυκτί οι τιμές διπλασιάστηκαν! Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της αύξησης των κονδυλίων εξετάζεται και μια σειρά από αλλαγές, όπως η διεύρυνση των ηλικιακών περιορισμών, ώστε να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους και όσοι είναι έως 50 ετών, από 39 που είναι σήμερα το όριο. Επιπλέον, η ένταξη στο πρόγραμμα ακινήτων μικρότερων των 15 ετών, η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων και της χρηματοδότησης και, τέλος, ειδική πρόνοια μηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τριτέκνους και πολυτέκνους.

Οσον αφορά το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο σχεδιάστηκε για να αυξήσει το απόθεμα των σπιτιών προς ενοικίαση, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε: «Σχεδιάζουμε τις αλλαγές με αύξηση στην επιδότηση. Μελετάμε να φτάσει από το 40% στο 60% και να μπορέσουμε να δώσουμε μια ώθηση στο πρόγραμμα ώστε όσοι έχουν ένα κλειστό διαμέρισμα τα τελευταία τρία χρόνια να το ανακαινίσουν και να το δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα στο «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» ανέρχονται σε μόλις 1.551, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι 841, δηλαδή συνιστούν παταγώδη αποτυχία, καθώς εκτιμάται πως τα κλειστά ακίνητα στη χώρα ανέρχονται σε 700.000.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα