Εκθεση «κόλαφος»! Το 6,5% των Ελλήνων αντιμετωπίζει ανεπάρκεια τροφής

Κόλαφος είναι η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών, γκρεμίζοντας το κυβερνητικό αφήγημα της ανάπτυξης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 6,5% του πληθυσμού δηλώνει ότι το 2023 αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ενώ το 1,4% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε σοβαρή ανεπάρκεια τροφής. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει πως περισσότεροι από 600.000 πολίτες της χώρας μας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, καθώς δεν τους φτάνουν τα χρήματα για να τα αγοράσουν.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά για τη μέτρια ή τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής τα προηγούμενα έτη ανέρχονταν σε 6,6% το 2022, σε 6% το 2021, σε 6,1% το 2020 και σε 8% το 2019, ενώ για τη σοβαρή ανεπάρκεια τροφής την περίοδο 2019-2022 το ποσοστό ανήλθε στο 1,5%, εκτός του 2020 που ήταν 1,6%. Πρόκειται για εφιαλτικά στοιχεία που αναδεικνύουν τη θλιβερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Ελληνες πολίτες, που, ακόμα κι αν εργάζονται με τον βασικό μισθό, η ακρίβεια και η φοροκαταιγίδα που καλούνται να αντιμετωπίσουν εξαντλεί το εισόδημά τους πριν καν περάσει το πρώτο μισό του μήνα.

Από την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκύπτει ότι ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας, ότι αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο από όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ενα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν από τη διενέργεια της έρευνας, ότι πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα