Ακριβότερο το ρεύμα τα καλοκαίρια

Ο Θ. Σκυλακάκης προαναγγέλλει αύξηση στις τιμές κατά τους θερινούς μήνες, αναλύοντας την… εποχικότητα των ανανεώσιμων πηγών

Την αναλγησία της κυβέρνησης μπροστά στο βουνό που έχουν να ανέβουν οι πολίτες σχετικά με τα τιμολόγια του ρεύματος αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη τόνισε ότι «το υπουργείο θα παρέμβει μόνο αν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος», ενώ ήδη η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή χονδρικής μακράν των υπολοίπων τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό συνεπάγεται νομοτελειακά πως μετά τις αυξήσεις που έφτασαν το 70% στα τιμολόγια του Ιουνίου αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο! Ο αρμόδιος υπουργός -σε ρόλο ρεπόρτερ- εξήγησε πως η εποχικότητα που συνοδεύει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος τα καλοκαίρια, φθηνότερες το φθινόπωρο και την άνοιξη, και μεσαίες τον χειμώνα.

Οσον αφορά πιθανές κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις τιμές, σημείωσε: «Εάν υπάρχουν μόνιμες αυξήσεις θα παρεμβαίνουμε, εάν οι αυξήσεις είναι προσωρινές και ακολουθεί μετά αποκλιμάκωση και μειωμένες τιμές, τότε θα ενθαρρύνουμε τον ανταγωνισμό και τη λειτουργία της αγοράς. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει σενάριο μόνιμης αύξησης των τιμών, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που να μας λέει ότι μονίμως θα έχουμε αυξημένες τιμές, θα έχουμε όμως διακυμάνσεις στις τιμές και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσαρμοστούμε».

Ειδικότερα για την αύξηση στις τιμές τον Ιούνιο ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η αύξηση 8% με 10% προήλθε από μια μείωση, η οποία ήταν 40%. «Δεν υπήρχε δηλαδή αύξηση, στην πραγματικότητα είχαμε αυτή την πτώση τη βίαιη που θα έχουμε κάθε άνοιξη και κάθε φθινόπωρο και μετά ξανανέβηκε στα μέσα επίπεδα. Το υπουργείο, από τη φύση της ευρωπαϊκής οδηγίας που διέπει την αγορά, δεν μπορεί να παρεμβαίνει. Οι παρεμβάσεις, όταν υπάρχει θέμα ανταγωνισμού, εναπόκεινται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και όταν υπάρχει κάποιο θέμα δυσλειτουργίας της αγοράς, εμείς μπορούμε να παρεμβαίνουμε όπως παρεμβήκαμε για να υπάρχει διαφάνεια στα τιμολόγια».

Σημειώνεται πως η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα καταγράφει τις τελευταίες ημέρες μια από τις ακριβότερες τιμές μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών αγορών, με ένα ημερήσιο άλμα 30%. Χθες η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στα 117,39 ευρώ/ MWh, χαμηλότερη μόνο από αυτή της Κροατίας (120,17 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα