Μείωση εισφορών και νέα μέτρα για Airbnb

Φορολογικές αλλαγές και χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ανακοίνωσε ότι μελετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέα φορολογικά μέτρα, αλλά και χρονικούς περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων εξετάζει η κυβέρνηση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται το φθινόπωρο. Στο πλαίσιο της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτή την περίοδο μελετά το ζήτημα, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

«Εξετάζουμε τις προδιαγραφές που πρέπει να έχουν αυτά τα σπίτια, αλλά και ενδεχομένως κάποιους επιπρόσθετους περιορισμούς που ίσως πρέπει να μπουν. Και λέω “ίσως” γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Διότι η βραχυχρόνια μίσθωση, όταν γίνεται μια επαγγελματική δραστηριότητα, πέραν της μίσθωσης του σπιτιού για κάποιες ημέρες τον χρόνο, παρεμβαίνει αφενός στη λειτουργία της τουριστικής αγοράς, αφετέρου στην αγορά της στέγης, στερώντας σπίτια από την αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης» εξήγησε ο πρωθυπουργός συζητώντας με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι προμετωπίδα της κυβερνητικής πολιτικής για τη δεύτερη 4ετία είναι η αύξηση των μισθών, λέγοντας ότι από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, η πρώτη παρέμβαση θα είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Εκτίμησε πως και το 2024 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, υποστηρίζοντας πως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να είναι βιώσιμη, ανθεκτική, δίκαιη και συμμετοχική. «Ο τουρισμός είναι μια άκρως ανταγωνιστική αγορά υπηρεσιών. Πρέπει να διασφαλίζεται η επένδυση στην ποιότητα και τη βιωσιμότητα» συμπλήρωσε.

Στη δική της τοποθέτηση, η Ολγα Κεφαλογιάννη παρουσίασε τις πολιτικές που θα καθιερώσουν την Ελλάδα ως έναν προορισμό που θα διακρίνεται για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες. «Κεντρικό στοιχείο αυτής της νέα προσέγγισης είναι η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών. Με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, στοχεύουμε σε μία ανάπτυξη που θα διασφαλίζει ότι τα οφέλη από τον τουρισμό κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.

Είχε προηγηθεί το πρωί η κλειστή συνεδρίαση της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Παράσχης υπογράμμισε ότι τα στοιχεία των πρώτων πέντε μηνών του έτους επιτρέπουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των τουριστικών αφίξεων και των εσόδων τη φετινή χρονιά. Εξέφρασε την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αύξησης του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό.

«Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και την κοινωνία. Η θέση μας είναι ότι φόροι και τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα