Νέα αναβολή του 20% σε νερά, μπίρες, αναψυκτικά

Ευτυχώς δεν πρόκειται να μπει εντός 2024 το χαράτσι για τις συσκευασίες. Εκανε πίσω η κυβέρνηση σταθμίζοντας και την εκλογική συγκυρία

Νέα αναβολή παίρνει η εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας για τα πλαστικά και τα αλουμινένια μπουκάλια. Οπως ανέφεραν στη «δημοκρατία» πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το σύστημα DRS (Deposit Return Scheme) δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί εντός του έτους και παραπέμπεται στο 2025.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το τελευταίο διάστημα είχε προκληθεί έντονη ανησυχία στην αγορά για τις επερχόμενες ανατιμήσεις σε εμφιαλωμένα νερά, αναψυκτικά και άλλα προϊόντα. Το υπουργείο διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη πρόσφατης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθόριζε την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του συστήματος, χωρίς πάντως να αναφέρει πότε θα τεθεί σε ισχύ.

Σε κάθε περίπτωση, μετά τις έντονες αντιδράσεις για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας σε πάρα πολλά προϊόντα, η αύξηση της τάξης του 20% μπαίνει «στον πάγο», τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024. Το ενδεχόμενο ανατιμήσεων είχε φέρει αναστάτωση σε φορείς και καταναλωτές, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά να τονίζει πως η εστίαση με 42% αύξηση του λειτουργικού κόστους μεσοσταθμικά δεν μπορεί να απορροφήσει αυτή την αύξηση.

Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κανονισμό περί συσκευασιών και απόβλητων συσκευασιών, η δημιουργία συστημάτων εγγυοδοσίας από τα κράτη-μέλη είναι πλέον υποχρεωτική. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που ορίζει τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις όλων των εμπλεκόμενων μερών για την εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγύησης για τις συσκευασίες ποτών από πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί, εκδόθηκε πριν από δύο χρόνια (ΦΕΚ Β’ 3883/21.07.2022). Δεν εφαρμόστηκε όμως από τον Ιανουάριο του 2023, όπως προβλεπόταν αρχικά, ενώ από τότε η ημερομηνία παρατείνεται διαρκώς.

Η εφαρμογή του συστήματος επιστροφής εγγυοδοσίας αφορά τις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπίρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα. Το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα