Πρώτοι οι Ελληνες σε ώρες εργασίας στην Ε.Ε.

Κόλαφος τα στοιχεία της Eurostat, ακυρώνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα περί κανονικότητας

Αλλη μία αρνητική πρωτιά καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μία επίπλαστη εικόνα περί κανονικότητας και ικανοποιητικών αποδοχών. Σύμφωνα με τη Eurostat στη χώρα μας οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερες ώρες την εβδομάδα από οποιουσδήποτε άλλους στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε παρουσιαστεί και μία σειρά από άλλες έρευνες του επίσημου κοινοτικού φορέα, που καταδεικνύει την κατακρήμνιση του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και ότι είμαστε ουραγοί στα προνοιακά επιδόματα.

Κατά την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, το 2023, οι πραγματικές εβδομαδιαίες ώρες εργασίας για τα άτομα ηλικίας από 20 έως 64 ετών για τα κύρια θέματα εργασίας στην Ε.Ε. ήταν κατά μέσο όρο 36,1 ώρες. Οι μεγαλύτερες εβδομάδες εργασίας καταγράφηκαν στην Ελλάδα (39,8 ώρες), στη Ρουμανία (39,5), στην Πολωνία (39,3) και τη Βουλγαρία (39,0). Αντίθετα, η Ολλανδία είχε τις μικρότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας (32,2 ώρες), ενώ ακολούθησαν η Αυστρία (33,6) και η Γερμανία (34,0).

Απόκλιση μεταξύ ανδρών-γυναικών

Τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ε.Ε., συνολικά, οι ώρες εργασίας για τους άνδρες είναι σημαντικά περισσότερες από αυτές των γυναικών. Ως συνέπεια, στην Ελλάδα οι άνδρες εργάζονται κατά 42,5 ώρες εβδομαδιαίως, στην Κύπρο 41,3 ώρες εβδομαδιαίως και στην Πολωνία 41,1 ώρες εβδομαδιαίως. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι έχει καταργηθεί προ πολλού η κατάκτηση του 5ημέρου/8ώρου κι ενώ η χώρα μας ετοιμάζεται από την 1η Ιουλίου 2024 να επεκτείνει την 6ήμερη εργασία σε μία σειρά από κλάδους, με το πρόσχημα της ανάγκης συνεχούς λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Οι άνδρες που απασχολούνται με πλήρη απασχόληση εργάζονταν λιγότερες ώρες την εβδομάδα στη Φινλανδία και στο Λουξεμβούργο (38,4 ώρες), καθώς και στην Ολλανδία και τη Σουηδία (38,8 ώρες). Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία εργασία εντοπίζεται στη Ρουμανία (39,5 ώρες), στη Λετονία (39,4) και την Ελλάδα (39,3). Η μικρότερη εβδομαδιαία εργασία εντοπίστηκε στην Ολλανδία (35,2 ώρες), στη Φινλανδία (35,7) και την Ιρλανδία (36,5).

Οι οικονομικές δραστηριότητες που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στην Ε.Ε. το 2023 ήταν η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία (41,5 πραγματικές ώρες εργασίας), τα ορυχεία και τα λατομεία (39,1) και οι κατασκευές (38,9), ενώ οι μικρότερες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας καταγράφηκαν στις δραστηριότητες των νοικοκυριών ως εργοδοτών (26,7 ώρες), στην εκπαίδευση (31,9) και στις τέχνες, στην ψυχαγωγία και την αναψυχή (33,0). Υπενθυμίζεται ότι με βάση έρευνα της Eurostat, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαΐου, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν πάνω από 49 ώρες την εβδομάδα (11,6%), και ακολουθούν οι Κύπρος (10,4%) και Γαλλία (10,1%).

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα