Εισφορά αλληλεγγύης: Κραυγή για το «χαράτσι»

Οι συνταξιούχοι ζητούν ξανά από τον Μητσοτάκη να καταργήσει ένα σκληρό μνημονιακό μέτρο που ροκανίζει τις αποδοχές τους

Παρά τις δηλώσεις και τις διαρροές από τα αρμόδια στελέχη, η κυβέρνηση διατηρεί στο ακέραιο την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία όχι μόνο παρακρατά ένα σημαντικό μέρος των συντάξεων, αλλά ταυτόχρονα ψαλιδίζει και τις αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο. Γι’ αυτόν τον σκοπό το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με την οποία του ζητά την κατάργηση του σκληρού μνημονιακού μέτρου που εφαρμόζεται για πάνω από μία δεκαετία.

Οι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις υπολογίζονται με την εξής κλίμακα:

– Για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700,00 ευρώ, ποσοστό 3%. Το ποσό που απομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.400 ευρώ.

– Για συντάξεις από 1.700,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ, ποσοστό 6%.

– Για συντάξεις από 2.000,01 ευρώ έως 2.300,00 ευρώ, ποσοστό 7%.

– Για συντάξεις από 2.300,01 ευρώ έως 2.600,00 ευρώ, ποσοστό 9%.

– Για συντάξεις από 2.600,01 ευρώ έως 2.900,00 ευρώ, ποσοστό 10%.

– Για συντάξεις από 2.900,01 ευρώ έως 3.200,00 ευρώ, ποσοστό 12%.

– Για συντάξεις από 3.200,01 ευρώ έως 3.500,00 ευρώ, ποσοστό 13%.

– Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%.

Οπως τονίζει το ΕΝΔΙΣΥ, επανέρχεται για δεύτερη φορά στο ίδιο θέμα, διαπιστώνοντας το μέγεθος της αδικίας, αλλά και το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί η ακρίβεια, οδηγώντας τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Η πρώτη σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό είχε αποσταλεί στις 13 Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα να αρχίσει η κυβέρνηση να συζητά για αλλαγές στον υπολογισμό της ΕΑΣ, που περιορίστηκαν όμως σε διαρροές, καθώς έως σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Το ΕΝΔΙΣΥ επανέρχεται στο θέμα αποστέλλοντας στον πρωθυπουργό νέα επιστολή, στην οποία έχει προστεθεί και πίνακας υπολογισμού της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη με ονόματα μελών συνταξιούχων (ύστερα από εξουσιοδότησή τους). Ο υπολογισμός των συγκεκριμένων μελών έχει αρχίσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου της ΕΑΣ τον Αύγουστο του 2010 για τις κύριες συντάξεις και έναν χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011, για τις επικουρικές. Ο υπολογισμός έχει πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης της σύνταξης και τα ενημερωτικά σημειώματα επί σειρά ετών. Τα συγκεκριμένα παραδείγματα αποτελούν ένα μικρό δείγμα των τεράστιων κρατήσεων όλα αυτά τα χρόνια. Οι συνταξιούχοι μέλη του ΕΝΔΙΣΥ που προστέθηκαν στον συγκεκριμένο πίνακα είναι 237 άτομα και το συνολικό ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 4.899.445 ευρώ.

Το δίκτυο προσπαθεί να πείσει την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων, αρχής γενομένης από την κατάργηση της συγκεκριμένης επαίσχυντης περικοπής, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Επίσης, απαιτεί και την επιστροφή των συγκεκριμένων χρημάτων στους δικαιούχους που ανέρχονται σε πλέον των 9,5 δισ. ευρώ και βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα