«Ναι» στη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα

O πρόεδρος των σούπερ μάρκετ Αρ. Παντελιάδης λέει ότι «Θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές» κόντρα στους ισχυρισμούς Χατζηδάκη

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει το επόμενο διάστημα σοβαρή αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ εξέφρασε ο επικεφαλής του Ομίλου Metro ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ, Αριστοτέλης Παντελιάδης. «Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα δούμε ευρείας κλίμακας αποκλιμάκωση» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας πως πληθωριστική αύξηση των τιμών και του τζίρου δεν είναι υγιής. «Θέλουμε έναν καταναλωτή που έχει την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει. Για εμάς ευχή είναι να μειωθούν οι τιμές» τόνισε.

Ερωτηθείς για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ο κ. Παντελιάδης υποστήριξε πως θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Κωστή Χατζηδάκη ότι τη διαφορά αυτή θα την καρπωθούν οι εταιρίες. «Είμαι απόλυτος σε αυτό το θέμα. Η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο ράφι» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας υποστήριξε ότι θα έπρεπε να αρθούν. «Κάποια από αυτά κάνουν κακό και εμποδίζουν τον ανταγωνισμό» είπε, κάνοντας ειδική μνεία στο μέτρο με το κλειδωμένο περιθώριο κέρδους. «Πηγαίνουμε στα τυφλά. Επειδή δεν μπορούμε να αυξήσουμε το περιθώριο κέρδους, δεν το μειώνουμε σε κάποια άλλα προϊόντα. Αρα, γενικά μειώνει την ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς. Μπορεί να ήταν σωστό μέτρο στην αρχή, αλλά στην πορεία του χρόνου έχει φέρει αρνητικό αποτέλεσμα» εξήγησε ο κ. Παντελιάδης.

Kριτική

Ασκησε κριτική και για την τρίμηνη απαγόρευση των προωθητικών ενεργειών σε όσους προμηθευτές προχωρούν σε ανατιμήσεις, χαρακτηρίζοντας το μέτρο γραφειοκρατικό και δύσκολο. Ο κ. Παντελιάδης μίλησε επίσης για ένα έντονα «παρεμβατικό περιβάλλον», με 8 διατάξεις κατά της ακρίβειας, από τις οποίες μόνο μία (η μόνιμη μείωση τιμής 5%) ολοκληρώνεται την 1η Ιουνίου και δεν ανανεώνεται. «Εχουμε την ελπίδα ότι κάποια από τα πιο παράξενα μπορεί να χαλαρώσουν. Εχουμε ένα παρεμβατικό περιβάλλον που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δύσκολο περιβάλλον ανατιμήσεων» συμπλήρωσε

Αναλύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι το 2023 πέτυχε πωλήσεις 1,6 δισ. ευρώ, με κέρδη 77.500.000 ευρώ και περιθώριο κέρδους 2%. Στα ίδια περίπου επίπεδα πωλήσεων αναμένεται να κινηθεί και το 2024, με τις επενδύσεις φέτος να ξεπερνούν τα 60.000.000 ευρώ και να φτάνουν τα 280.000.000 ευρώ έως το 2026.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα