Συστήνεται ειδική μονάδα ψηφιακών διασταυρώσεων. θα χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σε μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεις για την αποκάλυψη φαινομένων φοροδιαφυγής προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024, φέτος ο πήχης για την είσπραξη εσόδων από φοροδιαφυγή μπαίνει στο 1,7 δισ. ευρώ, με διασταυρώσεις στοιχείων για εισοδήματα και ακίνητα πάνω από 120.000 ΑΦΜ.
Μάλιστα, η ΑΑΔΕ συστήνει δύο νέες ομάδες κρούσης:
• Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.
• Την ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων, που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία, όπως ανάλυση δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και ελέγχους ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.
Η ειδική μονάδα μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας με ανάλυση μεγάλων δεδομένων και άντληση στοιχείων από ψηφιακά συστήματα τιμολόγησης, με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, συγκριτική αξιολόγηση και σκανάρισμα κάθε διαθέσιμου στοιχείου στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, η ΑΑΔΕ, εκτός από τη διασύνδεση POS – ταμειακών, επιστρατεύει φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών – εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει, ακόμα, τη δημιουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο. Επίσης, το σχέδιο αποκαλύπτει ορισμένους από τους ελεγκτικούς στόχους που θα βρεθούν στην αιχμή των διασταυρώσεων, καθώς υλοποιούνται ήδη ή προωθούνται:
• Ελεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρισης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
• Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
• Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών.
• Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
• Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022.
• Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018.
• Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.