Οι έρευνες θα γίνουν ΝΔ της Κρήτης για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ελληνικά θαλάσσια μπλοκ
Την αισιοδοξία του για τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας από το βήμα της 5ης Επιχειρηματικής Συνόδου Ανατολικής Μεσογείου του «Economist», που έλαβε χώρα στη Ν. Υόρκη.
«Οι πρώτες ενδείξεις μάς κάνουν να νιώθουμε αισιοδοξία για ό,τι μπορεί να βρεθεί κάτω από τον βυθό. Ομως, για να είμαι ειλικρινής, πρώτα θα πρέπει να κάνουμε γεώτρηση και να δούμε αν στ’ αλήθεια υπάρχει. Πιστεύουμε ότι στο τέλος του 2025 θα ξεκινήσουν οι πρώτες δοκιμαστικές γεωτρήσεις και τότε θα ξέρουμε. Αν είμαστε τόσο τυχεροί, τότε το μέγεθος του οικοπέδου -που έως τώρα υπολογίζεται ότι θα βρούμε- θα είναι αρκετό για την ενεργειακή ασφάλεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης» είπε ο κ. Σκρέκας, αναφερόμενος στις έρευνες που θα γίνουν νοτιοδυτικά της Κρήτης για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια μπλοκ.
Κύπρος
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου κ. Παπαναστασίου, μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, παρουσίασε με χάρτες τα ενεργειακά projects της Κύπρου και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έργο κοινού ενδιαφέροντος της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Κρήτη, με χρονικό ορίζοντα το 2025 και συνολικό ύψος επένδυσης 2 δισ. ευρώ.
«Θα μιλήσω για τη σημασία του Great Sea Ιnterconnector που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα μέσω Κρήτης. Η Κρήτη θα αποτελέσει το “επιχειρησιακό καλώδιο”, τον συνδετικό κρίκο με την Αττική το 2025. H απόσταση μεταξύ Κύπρου και Κρήτης είναι 879 χλμ. και το βάθος είναι έως 3.000 χλμ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ-πρόκληση κοινών συμφερόντων, που με την εξέλιξη της τεχνολογίας τώρα είναι εφικτό» είπε ο κ. Παπαναστασίου.
Ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Ενέργεια, Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων για την πρόοδο του πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Great Sea Ιnterconnector μεταξύ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ και τη λειτουργία της μονάδας FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα αποτελέσει πυλώνα σταθερής παροχής φυσικού αερίου στην περιοχή.
«Θα ήθελα να σας μιλήσω για τη σημασία της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, κυρίως για τον λόγο που αυτή η περιοχή μπορεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες αγορές ποτέ δεν θα κοιτάξουν ξανά τη Ρωσία ως αξιόπιστο προμηθευτή ενέργειας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστια ευκαιρία για την ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι σε θέση να συνδράμει στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας» είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ από το βήμα της συνόδου.