Η ηγεσία του ΥΠΕΝ κατέθεσε το πολυνομοσχέδιο για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της
Την έννοια και τη σημασία της δημόσιας διαβούλευσης ευτέλισε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καταθέτοντας το πολυνομοσχέδιο λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωσή της. Τι κι αν υποβλήθηκαν περισσότερα από 550 σχόλια;
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Τη Δευτέρα στις 8 το πρωί έληξε η διαβούλευση στο opengov και το βράδυ της ίδιας ημέρας το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας» κατατέθηκε στη Βουλή, με τη συζήτηση να αρχίζει σήμερα.
Αλλαγές σε σχέση με το αρχικό κείμενο δεν υπάρχουν πολλές. Ξεχωρίζει η μείωση κατά 50 ευρώ του παραβόλου για την υποβολή καταγγελίας αυθαιρέτου. Επίσης, μειώθηκε το πρόστιμο για όσους προβούν σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, ενώ τριπλασιάζεται το χρονικό περιθώριο για προσφυγή από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο.
Ειδικότερα μειώνεται από τα 200 στα 150 ευρώ το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει μέσω της εφαρμογής e-paravolo υπέρ του Πράσινου Ταμείου όποιος πολίτης επιθυμεί να καταγγείλει μια πολεοδομική παράβαση στο Ενιαίο Ηλεκτρονικό Σύστημα Καταγγελιών. Τα έσοδα του λογαριασμού θα διατίθενται για την καταβολή των αποζημιώσεων και των εξόδων των ελεγκτών δόμησης που διεξάγουν τους ελέγχους. Σε περίπτωση που η καταγγελία αποδειχθεί έστω και μερικώς ακριβής, το παράβολο θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα.
Σημαντικά μειωμένο είναι και το πρόστιμο για τους ιδιοκτήτες που θα προβούν στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, με το υπουργείο να κλείνει με έμμεσο τρόπο το μάτι σε όσους δεν έχουν τακτοποιήσει ακόμα τα αυθαίρετά τους, κάνοντας πιο… προσιτή τη διαδικασία. «Αν ο ιδιοκτήτης προβεί στη νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών που είχαν εγκατασταθεί μετά την 28η/7/2011, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 20% του προστίμου ανέγερσης (στη διαβούλευση ήταν 50%), καθώς και πρόστιμο μη έγκαιρης κατεδάφισης, από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την ημερομηνία έκδοσης της οικοδομικής άδειας. Σε κτίρια που διαθέτουν οικοδομική άδεια λειτουργούν βιομηχανικές και βιοτεχνικές χρήσεις και έχει συντελεστεί υπέρβαση καθ’ ύψος, μέχρι δύο μέτρα, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% του προστίμου ανέγερσης (στη διαβούλευση ήταν 30%) και μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση κατεδάφισης» αναφέρει το άρθρο 68 του σχεδίου νόμου.
Επίσης, αυξήθηκε από τις 10 στις 30 ημέρες από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας στο ακίνητο το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων B’. Η προθεσμία και η άσκηση της προσφυγής έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα.