Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου για την τριετία 2024-2026, με ώθηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης, δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ
Τη μεγάλη ανάπτυξη που έχει σημειώσει ο κλάδος των κατασκευών, με αύξηση του αντικειμένου κατά 84% από το 2017 μέχρι σήμερα, αποτυπώνει μελέτη του ΙΟΒΕ που παρουσιάστηκε χθες.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Παράλληλα, υπογραμμίζει τις μεγάλες προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου τα επόμενα χρόνια, με ώθηση από τους υψηλούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει.
Οπως εκτιμά το ΙΟΒΕ, τα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και οι πόροι του ΕΣΠΑ 2021-2027, σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές επενδύσεις (περιλαμβάνοντας τις επενδύσεις σε κατοικίες), θα κινητοποιήσουν κατά την περίοδο 2024-2026 συνολικά πόρους άνω των 52 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης της τραπεζικής χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η αξία παραγωγής του κλάδου των κατασκευών έφτασε το 2023 τα 12,8 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου ανήλθε το 2023 (στοιχεία μέχρι το εννεάμηνο του έτους) σε 15,35 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο, κατά 63%, έναντι του προηγούμενου έτους και περίπου τριπλάσιο συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2018-2020. Ως το βασικό εμπόδιο ανάπτυξης των κατασκευών το 2023 προβάλλει η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού. Στον κλάδο απασχολούνταν συνολικά 197.000 εργαζόμενοι, αριθμός που παρουσιάζει σχετική στασιμότητα, με τάση ελαφριάς ανόδου τα τελευταία χρόνια.
Η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεπάγεται καθυστερήσεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του προϋπολογισμού και μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων των έργων. Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύνολο των εργαζομένων στις κατασκευές θα πρέπει να αυξηθεί την περίοδο 2024-2026 σε περίπου 250.000 εργαζομένους, επίπεδο που είναι κατά 51.000-55.000 εργαζομένους υψηλότερο σε σύγκριση με το σύνολο της απασχόλησης στις κατασκευές την περσινή χρονιά.
Επιπλέον, η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των κατασκευαστικών έργων τα επόμενα χρόνια δημιουργεί ανάγκες πρόσθετης χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων των εγγυήσεων για τη συμμετοχή και την καλή εκτέλεση των έργων, και απαιτεί μείωση των καθυστερήσεων πληρωμών των κατασκευαστικών επιχειρήσεων.
Στη μελέτη του ΙΟΒΕ επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη συστηματικής λειτουργίας του μηχανισμού καθορισμού των συντελεστών αναθεώρησης των τιμών, που θα καλύπτει όλο το φάσμα των επιμέρους στοιχείων κόστους, ώστε να περιορίζονται η αβεβαιότητα για τους συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς δημόσιων έργων και τα σχετικά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν κατά τη διάρκεια υλοποίησης των έργων.