Διαμορφώθηκε στο 37% τον Δεκέμβριο από 2,9% τον Νοέμβριο του 2023. Δεύτερος υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Φωτιά πήρε και τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,7%, από 2,9% τον Νοέμβριο του 2023, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως η ακρίβεια στη χώρα μας κινείται με «σπασμένα φρένα», καθώς καθοδηγείται από τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.
Αλλωστε, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η τιμή στο ελαιόλαδο αυξήθηκε κατά 58,5% σε σχέση με τον περσινό Δεκέμβριο, οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν στο 15% και το 14%, αντίστοιχα, ενώ οι τιμές ανέβηκαν κατά 12,6% σε μεταλλικό νερό και αναψυκτικά, στα φάρμακα καταγράφονται αυξήσεις 11,8% και στα αεροπορικά εισιτήρια 10%. Πρόκειται για ανατιμήσεις που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλυφθούν με κάποιο από τα μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση – ούτε με το «καλάθι του νοικοκυριού» ούτε με το μέτρο της μόνιμης μείωσης τιμής τουλάχιστον 5% σε προϊόντα του σούπερ μάρκετ που έχει θεσπίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους καταναλωτές να αισθάνονται απροστάτευτοι έναντι του εφιαλτικού κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα μας.
Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός στην Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 8,9% τον Δεκέμβριο του 2023. Το ποσοστό αυτό ήταν το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, καθώς ο μέσος όρος ήταν στο 6%. Υπενθυμίζεται πως οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8% τον Νοέμβριο του 2023.
Με βάση τα στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (0,4%), στην Ιταλία και στο Βέλγιο (και τα δύο, 0,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Τσεχία (7,6%), στη Ρουμανία (7,0%) και τη Σλοβακία (6,6%). Σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 15 κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε 11.
Σημειώνεται πως η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ τον Δεκέμβριο προερχόταν κυρίως από τις υπηρεσίες (+1,74 %), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+1,21%), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,66%) και την ενέργεια (-0,68%). Σε επίπεδο Ε.Ε., ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 3,4% τον Δεκέμβριο του 2023, από 3,1% τον Νοέμβριο, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα είχε βρεθεί στο 10,4%. Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό, επισημαίνεται πως υποχώρησε στο 3,4% σε ετήσια βάση από το 3,6%, ωστόσο υπήρξε μηνιαία αύξηση 0,5%, αντί του 0,4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.