Ρεκόρ ακρίβειας στα τρόφιμα, με πληθωρισμό στο 9% με 10%
Κάθε αρνητικό ρεκόρ σπάνε οι τιμές στη χώρα μας, με τους Ελληνες καταναλωτές να αγοράζουν πολλά προϊόντα σε διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το ρεκόρ ακρίβειας αποτυπώνεται κυρίως στα τρόφιμα, με τον ελληνικό πληθωρισμό να «τρέχει» κάθε μήνα με ρυθμό της τάξης του 9%-10%. Ολα αυτά την ώρα που οι μισθοί στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότεροι από εκείνους των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, γεγονός που φέρνει τους καταναλωτές της χώρας μας σε ακόμα χειρότερη θέση. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ελαιόλαδο, με τη χώρα μας να διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, στην ομάδα «έλαια – λίπη» του δείκτη τιμών της Eurostat η Ελλάδα καταρρίπτει κάθε ρεκόρ ακρίβειας, καθώς οι ανατιμήσεις είναι της τάξης του 31,5% και στην Ευρωπαϊκή Ενωση μόλις στο 5,9%. Δηλαδή, σε χώρες που δεν έχουν καμία παραγωγή ελαιολάδου οι καταναλωτές το αγοράζουν φτηνότερα από τους Ελληνες. Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ελαιόλαδο, αλλά και μια σειρά από άλλα τρόφιμα. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, στο μοσχαρίσιο κρέας οι αυξήσεις στην Ελλάδα άγγιξαν το 7,9% και στην Ευρώπη μόλις το 4%.
Εκρηκτική είναι η αύξηση και στα ψάρια, με 9,5% έναντι 5,8% στην Ευρώπη. Στα αβγά οι αυξήσεις διαμορφώνονται στο 8,6% και στο 2,1% στην Ευρώπη. Στα τυριά η χώρα μας παρουσιάζει μεγαλύτερες ανατιμήσεις, συγκεκριμένα της τάξης του 10,1%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, οι αντίστοιχες αυξήσεις ήταν στο 2,9% και στο 4,4% αντίστοιχα. Στα ύψη είναι οι αυξήσεις στο γάλα. Στην Ελλάδα οι ανατιμήσεις αγγίζουν το 4,8%, ενώ στην Ε.Ε. το 2,3%. Η τιμή του λίτρου διαμορφώνεται στην Ελλάδα σε 1,53 ευρώ, την ώρα που στη Γαλλία είναι 1,10 ευρώ, στην Ισπανία 1,04 ευρώ, στην Ιταλία 1,45 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία πωλείται 0,92 ευρώ, σχεδόν 40% λιγότερο σε σχέση με την Ελλάδα.