Με τη σφραγίδα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ολοκληρώθηκε σύγχρονη μονάδα διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αρκαδία
Ενα ακόμη σημαντικό, όσο και απαραίτητο έργο για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων στα όρια δικαιοδοσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εγκαινιάστηκε και τυπικά χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας.
- Από τον Πάνο Κατσαχνιά
Η Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι έργο ΣΔΙΤ που ολοκλήρωσαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με δυναμικότητα επεξεργασίας 105.000 τόνων ετησίως. Είναι μια υπερσύγχρονη μονάδα διαχείρισης και εκμετάλλευσης απορριμμάτων που, έως την ολοκλήρωση, το 2024, των ανάλογων μονάδων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας και τη Σκάλα Λακωνίας, λύνει σε μεγάλο βαθμό το τεράστιο πρόβλημα με τα σκουπίδια που αντιμετώπιζε η Περιφέρεια, αφού εξυπηρετεί τους νομούς Αρκαδίας, Αργολίδας και Κορινθίας, με τη βοήθεια δύο σταθμών μεταφόρτωσης στη Νέα Κίο για την Αργολίδα και στο Σπαθοβούνι για την Κορινθία.
Το κόστος κατασκευής της ανήλθε στα 135.000.000 ευρώ, με τα 65.000.000 ευρώ από αυτά να προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης μίλησε για την ολοκλήρωση ενός έργου που δημοπρατήθηκε το 2013 και λειτουργεί από πέρσι τον Μάρτιο, το οποίο είναι η πιο σύγχρονη μονάδα στην Ελλάδα κι από τις πιο σύγχρονες στον κόσμο, ξεπερνώντας ήδη τους στόχους της, ενώ εξάγει δευτερογενή προϊόντα και τεχνογνωσία σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας στον λόγο του τόνισε τη μεγάλη σημασία του έργου για τους κατοίκους της Περιφέρειας, την πρωτογενή παραγωγή και τον τουρισμό, πετώντας το μπαλάκι στους δήμους για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης, αλλά και την αποκατάσταση των χωματερών που είναι διάσπαρτες στην Πελοπόννησο.
Τέλος, ο πρωθυπουργός στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο ότι «τα απορρίμματα μπορούν να είναι πλούτος» για όλους, από την ίδια τη χώρα και τα ευρωπαϊκά πρόστιμα που δεν θα πληρώνει, την ενεργειακή εξοικονόμηση από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας, μέχρι την καθημερινότητα των πολιτών, αφού μειώνονται τα τέλη αποκομιδής. Γι’ αυτό και αναφέρθηκε στο ότι έχουν προϋπολογιστεί 600.000.000 ευρώ για τη δημιουργία μονάδων ΣΔΙΤ για πανελλαδική κάλυψη, θέτοντας ως εθνικό στόχο την αντιστροφή της σημερινής πραγματικότητας έως το 2030, ώστε να θάβεται μόνο το 10% των απορριμμάτων.