Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, αναμένεται να θεσπιστεί όριο 60 ημερών στη διάρκεια κάθε μίσθωσης για να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση»
Περιορισμούς στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο με τις νέες διατάξεις που φέρνει στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο.
Μια σημαντική αλλαγή είναι η εφαρμογή ορίου 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης, προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα), αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.
Ετσι, θα επιτρέπεται, για παράδειγμα, η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά, με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες. Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής: «Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».
Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
Οι φόροι
Στο εξής, οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά πρόσωπα) που διαθέτουν περισσότερα από τρία ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση θα πρέπει να συστήσουν εταιρία, δηλαδή να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
Με το νέο πλαίσιο επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
Επίσης, καταργείται ο φόρος διαμονής, ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, και αντικαθίσταται από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.
Συγκεκριμένα:
• Για τα καταλύματα 1-2 αστέρων η αύξηση θα είναι κατά 0,50 ευρώ και από το 1 ευρώ θα αυξηθεί στα 1,50 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
• Για τα καταλύματα 3 αστέρων ο φόρος αυξάνεται κατά 1,50 ευρώ και θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ.
• Στα 4 αστέρων ο φόρος αυξάνεται κατά 3 ευρώ και από τα 4 ευρώ θα αυξηθεί στα 7 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
• Στα 5 αστέρων η αύξηση θα αγγίξει τα 4 ευρώ και από τα 6 ευρώ σήμερα θα ανέλθει στα 10 ευρώ.
• Στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η αύξηση θα είναι κατά 0,50 ευρώ και από το 1 ευρώ θα ανέβει στα 1,50 ευρώ.
• Τέλος, για πρώτη φορά επιβάλλεται φόρος σε τουριστικές κατοικίες και στα Airbnb που έως σήμερα δεν είχαν φόρο διαμονής. Συγκεκριμένα, θα είναι 10 ευρώ την ημέρα για τις τουριστικές κατοικίες και 1,50 ευρώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.