Αναβάθμισε το αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+! Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα μας
Tην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα έδωσε ο S&P στη χώρα μας, αποτελώντας τον δεύτερο αναγνωρισμένο οίκο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (μετά την DBRS στις 7 Σεπτεμβρίου), αλλά τον πρώτο από τους τρεις μεγάλους οίκους (S&P, Moody’s και Fitch). Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε τη χώρα μας σε ΒΒΒ- από ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές.
Στην πράξη, η χώρα μας θα μπορεί να ενταχθεί στο εξής σε κάθε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως, π.χ., στην ποσοτική χαλάρωση, την οποία έχασε τα προηγούμενα χρόνια. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για τη χώρα μας είναι ότι οι τράπεζες θα έχουν φθηνότερη πρόσβαση στο χρήμα της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να μειωθούν σταδιακά τα επιτόκια εντός συνόρων για τη χορήγηση δανείων.
Την ίδια ώρα, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει για τις αγορές ότι η αξιολόγηση μιας χώρας είναι υψηλή και δεν κινδυνεύει με χρεοκοπία. Αυτό συνεπάγεται μείωση του κόστους δανεισμού κάθε φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις διεθνείς αγορές. Τα παραπάνω θα έχουν μεσοπρόθεσμο όφελος για την τσέπη των Ελλήνων πολιτών, που δεν θα δουν από τη μια μέρα στην άλλη διαφορά στην οικονομία της χώρας.
Οι προβλέψεις
Στην ανακοίνωσή του, ο S&P κάνει λόγο για βελτίωση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ σημειώνει ότι από την κρίση χρέους της περιόδου 2009-2015 έγινε σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 2,5% φέτος και 2,4% το 2024, η οποία θα ενισχυθεί στο 2,7% το 2025 και το 2,8% το 2026. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 1,2% του ΑΕΠ φέτος, ξεπερνώντας τον στόχο της για 0,7%, παρά το σημαντικό δημοσιονομικό κόστος που συνδέεται με τις πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές. Προβλέπουμε μέσο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ την περίοδο 2024-2026. Κατά τη γνώμη μας, οι πολιτικές πιέσεις πιθανόν να περιπλέξουν την ικανότητα της κυβέρνησης να διατηρεί μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα μεσομακροπρόθεσμα, και αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο στη μείωση του χρέους στα τελευταία χρόνια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεών μας και μετά».
Τα σενάρια
«Θα μπορούσαμε να υποβαθμίσουμε το αξιόχρεο αν η δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας και εξωτερικές ανισορροπίες, όπως αυτές από το υψηλό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, επιδεινωθούν σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι αναμένουμε» αναφέρει ο οίκος. Αντίθετα, προσθέτει ότι «θα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το αξιόχρεο αν ο λόγος του καθαρού χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ υποχωρήσει περαιτέρω σε επίπεδα συμβατά με αυτά άλλων χωρών με αντίστοιχο επίπεδο αξιολόγησης.
Πιστεύουμε ότι αυτό θα προέκυπτε από έναν συνδυασμό συνεχόμενων ισχυρών πρωτογενών πλεονασμάτων στον Προϋπολογισμό με παρατεταμένη περίοδο και διαρθρωτικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την πλήρη ανάπτυξη των διαθέσιμων στην Ελλάδα πόρων του Next Generation EU (Ταμείο Ανάκαμψης)».
Χατζηδάκης: Ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας
Για ένα «ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας» που έχουν η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη δήλωσή του: «Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, καθώς συνδυάζονται το σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων».