Η ΑΑΔΕ αρχίζει από σήμερα το «ξεσκόνισμα» για όσους αγνόησαν τις εκκλήσεις της να ρυθμίσουν τα χρέη τους
Φύλλο και φτερό αναμένεται να κάνει από σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) όσους φορολογουμένους αγνόησαν τις εκκλήσεις της Εφορίας για να εντάξουν τα χρέη τους στις ρυθμίσεις οφειλών. Σημειώνεται πως ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διαθέτουν «κόκκινες» οφειλές και εντάχθηκαν σε κάποια ρύθμιση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Εφορία έχουν 4.180.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων 2.000.000 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.455.216 έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατάσχεση κινητών αξιών και ακινήτων, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.).
Αυτόματες κατασχέσεις με ψηφιακό φάκελο οφειλέτη
Υπενθυμίζεται πως για κάθε ΑΦΜ ο εισπρακτικός μηχανισμός θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα τα οποία αντλούνται από τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ: το Taxis, το Taxisnet, το ICISnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, πιστωτικά ιδρύματα, συμβολαιογράφους, Χρηματιστήριο, «Εργάνη», ΓΕΜΗ κ.ά.).
Στον ψηφιακό φάκελο του οφειλέτη θα παρατίθενται και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης τα οποία μπορούν να ληφθούν ή έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της είσπραξης των χρεών του φορολογουμένου. Πέραν του οφειλέτη θα παρακολουθούνται και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι με την οφειλή (συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι, συσχετιζόμενες επιχειρήσεις, διασυνδεδεμένοι όμιλοι, όπως και οι απορροφήσεις-συγχωνεύσεις).
Ερχεται η νέα υπηρεσία-ράμπο
Σήμερα ενεργοποιείται ακόμα μία υπηρεσία της ΑΑΔΕ, η οποία θα βάλει στο στόχαστρό της μεγάλους οφειλέτες, δηλαδή εκείνους που χρωστούν στην Εφορία ποσά άνω των 300.000 ευρώ, οι οποίοι επιμένουν να έχουν αρρύθμιστες οφειλές. Πρόκειται για το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης Αττικής (ΚΕΒΕΙΣ), το πρώτο από τα δύο ΚΕΒΕΙΣ που συστάθηκαν μέσα στο 2022. Το δεύτερο είναι το ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης, το οποίο θα αρχίσει να λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 2024.
Σύμφωνα με τον συστατικό τους νόμο, τα ΚΕΒΕΙΣ μπορούν να «τρέξουν» τις εξής διαδικασίες:
• Επιβολή αναγκαστικών, διασφαλιστικών και λοιπών μέτρων από το Δημόσιο για την αποπληρωμή των «κόκκινων» χρεών.
• Ελεγχος, επαλήθευση και διασταύρωση στοιχείων φορολογουμένων.
• Κατηγοριοποίηση των οφειλετών με βάση το ύψος της οφειλής και εντοπισμός ανά γεωγραφική περιοχή με τη χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων με στίγμα για τα φυσικά πρόσωπα και τους επαγγελματίες που αλλάζουν συχνά διεύθυνση κατοικίας, εργασίας ή επαγγελματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα ο «φάκελός» τους να μεταφέρεται από ΔΟΥ σε ΔΟΥ.
• Αυτόματη παρακολούθηση για την πορεία και την εξέλιξη της «κόκκινης» οφειλής.
• Η λήψη και η επεξεργασία αιτημάτων για τη χορήγηση στοιχείων και πληροφοριών από φορολογουμένους, υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή τρίτους.
• Ο έλεγχος και η σύνταξη εκθέσεων χαρακτηρισμού οφειλών αρμοδιότητας της Διεύθυνσης ως ανεπίδεκτων είσπραξης.
• Η είσπραξη των δημοσίων εσόδων.
• Η βεβαίωση ή η καταχώριση των στοιχείων των νόμιμων τίτλων στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων, η καταχώριση των εισπράξεων, των επιστροφών και των διαγραφών, η τήρηση των λοιπών βιβλίων του Τμήματος Εσόδων, η τακτοποίηση υπερεισπράξεων, καθώς και η τήρηση της λογιστικής.
• Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των εισπράξεων που διενεργούνται μέσω των φορέων είσπραξης.
• Η διαχείριση και η παρακολούθηση της διαδικασίας των επιστροφών φόρου.
• Η επιδίωξη είσπραξης οφειλών που διέπονται από ειδικές διατάξεις, λόγω υπαγωγής σε διαδικασία αφερεγγυότητας, όπως πτώχευση ή προπτωχευτικές διαδικασίες ή δικαστική διαδικασία ρύθμισης χρεών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, υπαγωγής σε καθεστώς εκκαθάρισης ή δικαστικής εκκαθάρισης κληρονομίας, καθώς και οφειλών σχολαζουσών κληρονομιών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ ήταν 20.943 στο τέλος του 2022. Το συνολικό ποσό των χρεών τους ανερχόταν σε 96,86 δισ. ευρώ και κάλυπτε το 85,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.