Η βιωσιμότητά τους απειλείται από τη δύσκολη πρόσβαση στη χρηματοδότηση και τα υψηλά επιτόκια
Η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού απειλούν τη βιωσιμότητα πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας. Ακόμα και εκείνες οι λίγες που έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση έρχονται αντιμέτωπες με ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια, τόσο σε σχέση με τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων επιχειρήσεων όσο και σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Κάτι που παραδέχτηκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφορά μεταξύ του μέσου επιτοκίου τραπεζικών δανείων άνω του 1.000.000 ευρώ, τα οποία τεκμαίρεται ότι κατά κανόνα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις, έναντι του αντίστοιχου επιτοκίου τραπεζικών δανείων κάτω των 250.000 ευρώ τα τελευταία έτη υπερέβαινε τις 150 μονάδες βάσης».
«Αξιοποίηση των πόρων»
Από το βήμα του συνεδρίου για τις προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον, που συνδιοργανώνουν η ΓΣΕΒΕΕ και το ΕΕΑ, ο κ. Στουρνάρας ανέλυσε τα προβλήματα και τις προτεραιότητές που πρέπει να τεθούν για τη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, με νέες εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
«Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η έγκαιρη αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων και ειδικά αυτών που σχετίζονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο, “πράσινη” ενέργεια και ψηφιακές τεχνολογίες. Στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών δράσεων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός “Πακέτου Αρωγής” για τις ΜμΕ» υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των καθυστερήσεων στις πληρωμές, επισήμανε ότι, παρά τη σχετική οδηγία της Ε.Ε., λιγότερο από το 40% των πληρωμών είτε από δημόσιες Αρχές είτε από επιχειρήσεις πραγματοποιούνται εντός της συμβατικής προθεσμίας. «Οι καθυστερήσεις πληρωμών θέτουν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μερικές φορές την ύπαρξή τους» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να αποτελέσει μια μοναδική ευκαιρία, ωστόσο, με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό, η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα. «Θα έλεγε κανείς ότι στη φιλοσοφία τού Ελλάδα 2.0 η μικρής κλίμακας επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζεται περισσότερο ως παθογένεια της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό παρουσιάζονται ως μοναδική επιλογή επιβίωσης οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΕΑ, προσθέτοντας ότι το πρώτο και άμεσο ζητούμενο είναι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια.
Χωρίς χρηματοδότηση
Στη ζήτημα της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση αναφέρθηκε και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, λέγοντας ότι το 80% των μικρών επιχειρήσεων στην Ε.Ε. δεν έχουν την αναγκαία για την ανάπτυξή τους χρηματοδότηση, συνθήκη που τις εμποδίζει να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλουν περαιτέρω στην οικονομική ανάπτυξη. «Οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργούν την πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας, παράγουν πλούτο και δημόσια έσοδα, και ενισχύουν την κοινωνική συνοχή. Αντιπροσωπεύουν το 99% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., απασχολούν το 66% του εργατικού δυναμικού και παράγουν περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ της Ε.Ε.» συμπλήρωσε ο κ. Καββαθάς.
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στάθηκε στην ανάγκη να αναλάβουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους, σημειώνοντας ότι στόχος της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει υγιείς επιχειρήσεις για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.