Ο οίκος Moody’s ανέβασε κατά δύο «σκαλοπάτια» την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι τι σημαίνουν όλα αυτά για την τσέπη του πολίτη
Μία εβδομάδα μετά τον καναδικό οίκο DBRS και ο Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο Moody’s αναβάθμισε τη χώρα μας κατά δύο «σκαλοπάτια», χωρίς όμως να δώσει την επενδυτική βαθμίδα. «Η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντανακλά την άποψη του Moody’s ότι η ελληνική οικονομία, τα δημόσια οικονομικά, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα βιώνουν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν μια συνεχή, ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ» αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές μπορεί να εκτροχιάσουν τον Προϋπολογισμό, αλλά ο πρωθυπουργός έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα αλλάξουν και ότι η κυβέρνησή του θα επιτύχει τους στόχους, παρά τη στήριξη που θα παράσχει το κράτος στους πληγέντες από τις πλημμύρες και στις επιχειρήσεις. Με αυτήν τη διπλή αναβάθμιση πέρασε η Ελλάδα και το πρώτο τεστ για τη δημοσιονομική κυρίως πορεία της μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.
«Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν αυτές τις θετικές τάσεις έναντι των διαρθρωτικών προκλήσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος ο Moody’s» σημειώνει ο διεθνής οίκος, αναφερόμενος στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, το ακόμη μεγάλο βάρος του δημόσιου χρέους και τις πρόσθετες οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις από τη γήρανση του πληθυσμού και την κλιματική αλλαγή. Πλέον η χώρα μας αναμένει και το επόμενο ορόσημο, όταν ο S&P θα αξιολογήσει την Ελλάδα, στις 20 Οκτωβρίου.
«Επιβράβευση»
Σχολιάζοντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο ακόμα μία επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αλλά κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας.
«Πολιτική η οποία, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Εχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.