Στη Βουλή η κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Την ώρα που οι Ελληνες θρηνούν για τη Θεσσαλία, ο Αδωνις βρήκε ευκαιρία να συρρικνώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων

Τον δρόμο προς τη Βουλή πήρε το νομοσχέδιο του Αδωνη Γεωργιάδη για την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τα εργασιακά, παρότι η χώρα παραμένει κομμένη στα δύο και ο θεσσαλικός κάμπος παραμένει ακόμα απροσπέλαστος.

Ο υπουργός Εργασίας δεν έλαβε καθόλου υπόψη του τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, και οι εργαζόμενοι θα έρθουν σύντομα (η επεξεργασία του νομοσχεδίου αρχίζει σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές) αντιμέτωποι με άλλο ένα κύμα εργασιακής ανασφάλειας, καθώς στο κείμενο διατηρούνται όλες οι διατάξεις που θα έχουν ως συνέπεια περισσότερες ώρες και ημέρες εργασίας, χαμηλότερους μισθούς και ακόμα λιγότερα δικαιώματα.

Η σημαντικότερη αλλαγή σε σχέση με το αρχικό κείμενο έγκειται στο άρθρο 27 με το οποίο καταργείται η κυριακάτικη αργία για μεγάλους κλάδους επιχειρήσεων (βιομηχανία τροφίμων, εταιρίες εμφιαλώσεως κ.λπ.).

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Στην παρ. 1 του άρθρου 200 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου περί των εξαιρέσεων από την ανάπαυση της Κυριακής και από την ανάπαυση σε ημέρες αργίας, προστίθενται περ. κε), κστ) και κζ) ως εξής: κε) Εκπαιδευτικών κέντρων πιλότων, πληρωμάτων και τεχνικών αεροσκαφών, καθώς και εκπαιδευτικών κέντρων προσωπικού επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών και επιβατών, εφόσον εξυπηρετούν επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που λειτουργούν επί 24 ώρες ημερησίως και 7 ημέρες την εβδομάδα, κστ) Βιομηχανίας τροφίμων, κζ) Εμφιάλωσης φυσικού μεταλλικού νερού, παραγωγής αναψυκτικών και παρασκευής προϊόντων εμφιάλωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο, παρότι κάτι τέτοιο ούτε προβλέπεται στην Κοινοτική Οδηγία ούτε επιβάλλεται από αυτήν, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες:

• Θεσπίζονται οι συμβάσεις μηδενικών ωρών και κατά παραγγελία, παρότι η Οδηγία το απαγορεύει. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης είχε υποσχεθεί στη ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου, ότι θα αποσύρει τη συγκεκριμένη διάταξη, όμως εν τέλει τη συμπεριέλαβε!

• Δίνεται η «δυνατότητα» εργασίας σε δύο εργοδότες έως 13 ώρες ημερησίως, με την πρόβλεψη ότι αυτό θα αυξάνει μελλοντικά και τις συντάξιμες αποδοχές. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία δικλίδα ασφαλείας ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο ένας εργοδότης με πολλαπλές εταιρίες να απασχολεί σε αυτές έναν εργαζόμενο χωρίς να του καταβάλλει τις νόμιμες προσαυξήσεις λόγω υπερωριών.

• Θεσπίζεται η εργασία κατά την 6η ημέρα με 40% προσαύξηση σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (βιομηχανία).

• Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, να μην καταχωρίζουν τις αλλαγές ή την τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησής τους.

• Προβλέπει την επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της Ψηφιακής Κάρτας Απασχόλησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριελήφθησαν οι διατάξεις για τη συνταξιοδότηση όσων έχουν ασφαλιστικές οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο επεξεργάζεται ευνοϊκές αλλαγές, με τις οποίες θα αυξάνεται το πλαφόν από τα 20.000 στα 30.000 ευρώ για τέως ελεύθερους επαγγελματίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα