Απαιτείται η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ
Την επιτακτική ανάγκη για τον άμεσο σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός δίκαιου ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος, το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους, και στη διαφύλαξη της αξιοπρέπειάς τους τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Οπως ανέφερε, απαιτείται η θέσπιση νέων ενιαίων κανόνων για όλες τις συντάξεις αναπηρίας και παροχές αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ, η ευρεία αναμόρφωση του ν. 4387/2016 που είχε οδηγήσει στην κατάργηση σημαντικών δικαιωμάτων και παροχών, η αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι αναπηρίας και γήρατος του ιδιωτικού τομέα με την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του 2ου Μνημονίου, η τιμητική σύνταξη στη μητέρα παιδιού με αναπηρία, η αποσύνδεση των συντάξεων από τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, η περικοπή της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων λόγω αναπηρίας κ.λπ.
Στη συνάντηση με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κατέθεσε υπόμνημα με θέματα που αφορούν τον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής φροντίδας. Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε στην υπουργό το αίτημα για τη σύσταση τριμερούς ομάδας εργασίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Γ.Γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της ΕΣΑμεΑ προκειμένου να αντιμετωπίζονται κοινά ζητήματα, με συντονισμένο, άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο, όπως προβλήματα στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, κ.ά.
Επιπλέον σημείωσε την επιτακτική ανάγκη για την αλλαγή μοντέλου αποϊδρυματοποίησης και θέσπιση εθνικής στρατηγικής συμπερίληψης και διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία ή/και χρόνιες παθήσεις στην κοινότητα και πληθώρα θεμάτων επιδοματικής πολιτικής, όπως είναι, για παράδειγμα, η εναρμόνιση της αύξησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία σύμφωνα με τις αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις κάθε έτος, η αποσύνδεση του επιδόματος από την απασχόληση, η αποσύνδεση επιδομάτων ΟΠΕΚΑ από τη σύνταξη, με την κατάργηση των διατάξεων που επιφέρουν διακοπή του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία όταν τους χορηγείται σύνταξη του θανόντος γονέα τους, διασφάλιση ότι το μέτρο της καταβολής επιδομάτων μέσω προπληρωμένης κάρτας που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση δεν θα εφαρμοστεί στα επιδόματα που καταβάλλονται στα άτομα με αναπηρία, νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των υφιστάμενων ηλικιακών περιορισμών στη χορήγηση του επιδόματος κώφωσης – βαρηκοΐας και την εφ’ όρου ζωής παροχή του σε όλα τα κωφά και βαρήκοα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, κ.ά.
Από την πλευρά της η υπουργός τόνισε τη μακροχρόνια καλή συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ και επεσήμανε τα πολύ σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, όπως είναι η υπηρεσία του Προσωπικού Βοηθού, η κάρτα αναπηρίας και τα ψηφιακά ΚΕΠΑ.
Τέλος, στο ζήτημα των επιδομάτων και της προπληρωμένης κάρτας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα ισχύσει για τα επιδόματα αναπηρίας.