Αμόλυβδη: Εκτινάχθηκε πάλι πάνω από τα 2 ευρώ

Στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στα νησιά οι τιμές των καυσίμων έχουν… ξεφύγει και θυμίζουν έντονα την περίοδο της βαθιάς ενεργειακής κρίσης

Νέο «ράλι» καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης, καθώς από τη μια η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και από την άλλη η υψηλή ζήτηση λόγω των καλοκαιρινών διακοπών έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των καυσίμων πάνω και από τα 2 ευρώ το λίτρο.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα η τιμή βρίσκεται οριακά σε αυτό το «ψυχολογικό όριο», ωστόσο στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στα νησιά οι τιμές έχουν… ξεφύγει και θυμίζουν έντονα την περίοδο της βαθιάς ενεργειακής κρίσης, καθώς η αμόλυβδη πωλείται έως και 2,35 ευρώ το λίτρο.

Ανεβαίνουν γρήγορα και πέφτουν αργά…

Τις τελευταίες ημέρες έχει επιστρέψει στο προσκήνιο το «ρητό» του… απεγνωσμένου οδηγού, που αναφέρει πως, όταν αυξάνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η άνοδος στις τιμές της βενζίνης γίνεται την επόμενη ημέρα, ενώ, όταν μειώνονται, οι τιμές στην αντλία υποχωρούν έπειτα από καιρό. Οι βενζινοπώλες απαντούν με ανακοίνωσή τους σε όσα λέγονται και γράφονται ότι ο κλάδος τους ευθύνεται για τη γρήγορη άνοδο στην αύξηση των καυσίμων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), «τα πρατήρια διαμορφώνουν διαχρονικά τις λιανικές τιμές τους με χρονοκαθυστέρηση στην άνοδο και την πτώση, διότι έτσι επιτάσσουν οι κανόνες της ανταγωνιστικής αγοράς και όποιος αμερόληπτος παρακολουθεί την αγορά θα αντιληφθεί ότι στο σύνολο η καθυστέρηση της ανόδου των τιμών είναι μεγαλύτερη από την πτώση και μάλιστα ορισμένες φορές απορροφάται η άνοδος, όταν οι τιμές γυρίσουν χαμηλά σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Αυτό που ισχυρίζονται οι βενζινοπώλες είναι πως για να μειώσουν τις τιμές στην αντλία όταν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές, θα πρέπει να γίνει νέα παραλαβή καυσίμου με το καινούργιο τιμολόγιο και τη νέα τιμή.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση η μείωση των τιμών γίνεται πιο γρήγορα, πουλώντας τα καύσιμα με μια μικρή «έκπτωση».

Μάλιστα, δημοσιοποίησαν και το εξής παράδειγμα: η τιμή της αμόλυβδης από τα διυλιστήρια, δηλαδή χωρίς το δικό τους κέρδος, ήταν την 1η Αυγούστου στα 1,816 ευρώ το λίτρο. Στις 30 Ιουνίου διαμορφωνόταν στα 1,699 ευρώ, δηλαδή μέσα σε σχεδόν έναν μήνα καταγράφηκε αύξηση 11,7 λεπτών του ευρώ ανά λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης (τιμή αντλίας) διαμορφώθηκε την 1η Αυγούστου στα 1,954 ευρώ το λίτρο, όταν στα τέλη Ιουνίου άγγιζε τα 1,864 ευρώ. Δηλαδή υπήρξε αύξηση 9 λεπτών του ευρώ στο λίτρο.

Με αυτό το παράδειγμα επιχειρούν να δείξουν ότι οι πρατηριούχοι απορρόφησαν μέρος της αύξησης των διυλιστηρίων και αν δεν το έπρατταν, η τιμή της αμόλυβδης θα ήταν σήμερα πιο υψηλή κατά 27 λεπτά του ευρώ. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η «ψαλίδα» στις τιμές του diesel.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα