Αυξήσεις έως 4% για 1.500.000 συνταξιούχους

7,75% σε 9.500 που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες. Τι προβλέπεται να γίνει με την εισφορά αλληλεγγύης και πώς θα φορολογηθούν όσοι εργάζονται

Νέες αυξήσεις ύψους περίπου 4% θα πρέπει να αναμένουν 1.500.000 συνταξιούχοι λίγο μετά τις αρχές του επόμενου έτους. Σε εφαρμογή του νόμου του 2017, που προβλέπει την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση την πορεία του πληθωρισμού και της ανάπτυξης, όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση, ενώ περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι που εξακολουθούν να βαραίνονται από τα κατάλοιπα του νόμου Κατρούγκαλου θα λάβουν ως αντιστάθμισμα ένα ειδικό επίδομα, που, όμως, θα είναι σημαντικά μικρότερο.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από το ήμισυ του αθροίσματος του ετήσιου πληθωρισμού και της ανάπτυξης για το 2023. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, αυτό θα είναι πάνω από το 3%, όμως δεν αποκλείεται να προσεγγίσει το 4%. Από τα 2. 500.000 συνταξιούχων, όσοι θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση εκτιμώνται σε 1.500.000, ενώ περίπου 1.000.000 είναι όσοι διατηρούν, έστω μικρή, προσωπική διαφορά.

Ειδικά για αυτούς, η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναλάβει τη χορήγηση ειδικού επιδόματος που καλύπτει μέρος της αύξησης την οποία χάνουν. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, μετά και τη θύελλα αντιδράσεων για την απώλεια των αυξήσεων, δόθηκε εκτάκτως ένα ποσό ύψους 200, 250 ή 300 ευρώ, αναλόγως της κύριας σύνταξης του δικαιούχου και του ύψους της προσωπικής διαφοράς.

Πληθωρισμός και ανάπτυξη

Επιπλέον, μένει να αποδοθεί και ένα επιπλέον ποσό από τις αυξήσεις που δόθηκαν για το 2022, καθώς στα τέλη του φθινοπώρου θα οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το ετήσιο ύψος του πληθωρισμού και της ανάπτυξης. Εκτιμάται ότι στις αυξήσεις ύψους 7,75% θα προστεθεί περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. Πολύ νωρίτερα, το φθινόπωρο, και μετά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας, περίπου 9.500 συνταξιούχοι ειδικών κατηγοριών θα δουν σημαντικές αυξήσεις και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Πρόκειται για κυρίως συνταξιούχους παθόντες εν υπηρεσία, θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καλλιτέχνες, λογοτέχνες κ.ά. Στην πλειονότητά τους περίπου 8.000 θα δουν αύξηση 7,75% στις συντάξιμες αποδοχές τους, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν αυξήσεις μεγαλύτερες του 7,75%, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το 2017. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται. Βούληση της κυβέρνησης είναι η κατάργηση του «πέναλτι» 30% που εφαρμόζεται οριζόντια στη σύνταξη, έστω και αν ο δικαιούχος εργάζεται μία μέρα τον μήνα. Οπως έχει πει και ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, στόχος είναι να θεσπιστεί μια ειδική εισφορά ύψους 10%-15% που θα μειώνει την έξτρα αμοιβή του συνταξιούχου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει σε ποσό την περικοπή του ισχύοντος καθεστώτος.

Παράλληλα, αναμένεται μέσω ειδικής διάταξης να μονιμοποιηθεί η απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έπαιρναν παλαιότερα το ΕΚΑΣ. Το μέτρο αφορά περίπου 600.000 συνταξιούχους που έχασαν την παροχή σταδιακά από το 2016 έως το 2020 και για αυτούς δινόταν κάθε χρόνο παράταση στην απαλλαγή.

Παραμένει, τέλος, πάντοτε στο τραπέζι και το σενάριο των μειώσεων στην παρακράτηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η ΕΑΣ θεσπίστηκε το 2010 και επιβάλλεται κλιμακωτά, σε ύψος από 3% έως 10%, σε κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ μεικτά, με τα χρήματα να κατευθύνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι συνταξιούχοι που είδαν φέτος τις αυξήσεις που ανέμεναν να «ψαλιδίζονται», επειδή ανέβηκαν εισοδηματική κλίμακα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα