Νέα ρύθμιση χρεών προς τα ταμεία – Για επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά έχουν οφειλές πάνω από το όριο
Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Πρόκειται για οφειλές πάνω από το προβλεπόμενο όριο, το οποίο έχει οριστεί στα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Η σχετική διάταξη αναμένεται να περιληφθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου που θα βγει σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων 10 ημερών με στόχο στις αρχές Σεπτεμβρίου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για πάρα πολλά χρόνια, όμως για διαφόρους λόγους στο τέλος του εργασιακού βίου τους τα πράγματα δεν πήγαν καλά. Οταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να βγουν στη σύνταξη, είχαν χρέος στον ΕΦΚΑ.
Με τις ισχύουσες διατάξεις για χρέος μέχρι 20.000 ευρώ εκδίδεται η σύνταξή και παρακρατείται το χρέος αυτό σε 60 δόσεις, έτσι ώστε σε 60 μήνες να έχει εξοφληθεί προς το ταμείο. Εάν, όμως, το χρέος είναι πάνω από 20.000 ευρώ, πρέπει ο πολίτης να πληρώσει τη διαφορά από τα 20.000 ευρώ και πάνω εφάπαξ, και μετά να κάνει αίτηση και να μπει στη ρύθμιση των 60 δόσεων για τα 20.000 ευρώ.
Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το όριο του χρέους το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί. «Θα θεσπιστούν κάποια συγκεκριμένα κριτήρια για να ξεχωρίσουν αυτοί που χρωστούν στον ΕΦΚΑ πάνω από 20.000 ευρώ αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή πάνω από 6.000 ευρώ αν είναι αγρότες. Αυτοί που θέλουν πράγματι να πληρώσουν για να πάρουν τη σύνταξή τους και δεν μπορούν και αυτοί οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πρώτοι πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορούν να παίρνουν τη σύνταξή τους. Οι δεύτεροι ασφαλώς δεν μας ενδιαφέρουν» εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο Action 24.
Οσον αφορά τις «τριετίες» στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως θα «ξεπαγώσουν» αφού πρώτα πέσει η ανεργία κάτω από το 10% σε ετήσια βάση. Το υπουργείο θα προσεγγίσει το ζήτημα με έναν τρόπο που να δίνεται διέξοδος στην ανάγκη των εργαζομένων να αυξηθεί ο μισθός τους χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται πως βάσει του προεκλογικού προγράμματος της Ν.Δ. η ανεργία θα πέσει κάτω από 10% το 2025.