Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας είναι η φορολόγηση του έξτρα εισοδήματος και όχι η απευθείας περικοπή της σύνταξης
Εως τα τέλη του μήνα τίθεται σε δημόσια διαβούλευση -ώστε να ψηφιστεί στις αρχές του φθινοπώρου- νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με βασικό άξονα την υιοθέτηση της Κοινοτικής Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1152 της 20ής Ιουνίου 2019 για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε αυτό, όμως, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Σήμερα, όποιος συνταξιούχος δουλέψει έστω και μία μέρα τον μήνα χάνει το 30% της σύνταξής του. Σε ενημερωτική συνάντηση με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε ξεκάθαρα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνει η περικοπή περισσότερο αναλογική, ώστε να σταματήσουν οι συνταξιούχοι να δουλεύουν αδήλωτοι. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι στην κατεύθυνση όχι της απευθείας περικοπής της σύνταξης, αλλά της φορολόγησης του έξτρα εισοδήματος που αποκομίζουν οι συνταξιούχοι από την εργασία τους. Αυτό θα γίνει μέσω ξεχωριστής εισφοράς προς τον ΕΦΚΑ, που θα αυξάνεται κλιμακωτά, ανάλογα με το εισόδημα, αλλά και ενός πλαφόν ώστε να αποτελεί ουσιαστικό κίνητρο.
Πρόθεση της νέας ηγεσίας του υπουργείου (θα πρέπει να συμφωνηθεί με το οικονομικό επιτελείο και κυρίως με την Κομισιόν) είναι ένα νέο λίφτινγκ στις ρυθμίσεις οφειλών. Ενδεικτικά, τα χρέη προς το ΚΕΑΟ φτάνουν πια μια ανάσα από τα 46 δισ. ευρώ, και ο κ. Γεωργιάδης θα ήθελε κοινή ρύθμιση με τις οφειλές προς την Εφορία που θα συμπεριλαμβάνουν και τις τρέχουσες οφειλές. «Ετσι, ο οφειλέτης θα ξέρει ακριβώς πόσα καλείται να δώσει κάθε μήνα και αν μπορεί να αντεπεξέλθει. Σήμερα, όσοι μπαίνουν σε ρυθμίσεις και τις τηρούν σταματούν να πληρώνουν τα τρέχοντα γιατί δεν μπορούν» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός Εργασίας, πριν καλά καλά εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, αποκάλυψε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι το σενάριο της κατάργησης της υποχρεωτικής προδήλωσης των υπερωριών. Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων και παρουσιάζεται ως «κίνητρο» για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα σημάνει πως οι εργοδότες θα σταματήσουν να δηλώνουν -και άρα να πληρώνουν- τις υπερωρίες.
Κάθετα αντίθετος εμφανίστηκε ο κ. Γεωργιάδης στο πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων -τόσο της ΓΣΕΕ όσο και των εργοδοτικών οργανώσεων- να τους επιστραφεί το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους, μέσω διαπραγμάτευσης, το ύψος του κατώτατου μισθού, όπως ίσχυε από το 1990 έως το 2013.