Ο διοικητής της ΤτΕ… ανακάλυψε το παράδοξο με 80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα να έχουμε 140 δισεκατομμύρια κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων
Παραπάνω ακόμα και από τα ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία υπολόγισε τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του, εκτιμώντας ότι αγγίζει ετησίως τα 60 δισ. ευρώ, όταν τα εισοδήματα των πολιτών φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ η (δηλωμένη) κατανάλωση στη χώρα μας ανέρχεται στα 140 δισ. ευρώ.
Υπολογίζοντας ο ίδιος το μέγεθος της φοροδιαφυγής, τόνισε με έμφαση: «80 δισεκατομμύρια δηλωμένα εισοδήματα, 140 δισεκατομμύρια η κατανάλωση και παράλληλα αύξηση αποταμιεύσεων». Στην ουσία, ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος -σημειωτέον- έχει διατελέσει και αυτός υπουργός Οικονομικών, χωρίς να αναφέρει τι έπραξε ο ίδιος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στη χώρα μας, υπολόγισε τη διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση και στα δηλωθέντα εισοδήματα, καθώς δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η προέλευσή της από τη στιγμή που δεν μπαίνει «χέρι στα έτοιμα», δηλαδή δεν μειώνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες, αντίθετα αυξάνονται, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος. Αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» αποκάλυψε ότι έχει έτοιμη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία θα αποστείλει στον επόμενο υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ισχύσει ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και για τα funds.
Απαντώντας στα αρνητικά δημοσιεύματα για το υψηλό περιθώριο μεταξύ επιτοκίων – καταθέσεων και χορηγήσεων ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος υποστήριξε: «Για να μειωθεί αυτό το spread, πρέπει να βελτιώσουμε τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα, βοηθώντας τις μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να τις κάνουμε ισχυρότερες κεφαλαιακά, δεύτερον, να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να είναι οι όροι ανταγωνισμού το ίδιο, παράδειγμα το σύστημα “Ηρακλής”, που έδωσε εγγυήσεις για ένα κομμάτι των δανείων που τιτλοποιήθηκαν στις συστημικές τράπεζες, πρέπει να δοθεί με τους ίδιους βεβαίως όρους και στις μικρότερες, για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες με ίδιους όρους». Για την επενδυτική βαθμίδα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι φέτος η χώρα θα αναβαθμιστεί σε αυτήν, γεγονός που θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων, διαδικασία η οποία, όπως εκτίμησε, θα χρειαστεί περίπου μια διετία για να ολοκληρωθεί.
Φυσικά, δεν παρέλειψε να προχωρήσει και σε πολιτικό σχόλιο, εν όψει των νέων εκλογών, όπως ακριβώς έπραττε σχεδόν καθημερινά πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα δείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στο να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, τις προγραμματικές της δηλώσεις, για να πάρει την επενδυτική βαθμίδα.