Οι λύσεις που προτείνουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι και ιδιοκτήτες προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο
Στον πάγο έχει μπει η εκτός σχεδίου δόμηση σε όλη τη χώρα μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την επιλογή της κυβέρνησης να μην καταθέσει τελικά μεταβατική νομοθετική ρύθμιση. Το πρόβλημα αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται, όπως υπογράμμισαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, τοπογράφοι μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων, προτείνοντας λύσεις και καλώντας τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Εξήγησαν ότι η τελευταία, υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί την εκτός σχεδίου ιδιοκτησία, ειδικά τη μικρή, σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στη μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της περιφέρειας.
Ειδικότερα, αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα και για τα οποία εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες αδυνατούν σήμερα να οικοδομήσουν, με την Πολιτεία να μη δίνει κατευθύνσεις για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών.
Την ίδια στιγμή δεν έχει προχωρήσει ακόμα ο χαρακτηρισμός των κοινόχρηστων οδών, που θα δώσει μόνιμη λύση στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις το κράτος δεν αναγνωρίζει ούτε κάποιους αγροτικούς δρόμους που οριοθέτησε και καθόρισε η ίδια. Υπ’ αυτές τις συνθήκες δυνατότητα δόμησης υπάρχει ουσιαστικά μόνο για ακίνητα που προορίζονται για στρατηγικές επενδύσεις ή επενδύσεις εθνικού ενδιαφέροντος.
«Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί» σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, χαρακτηρίζοντας επιβεβλημένη την άμεση αναγνώριση ως κοινόχρηστων τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων οικοπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση.
«Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από τις 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3212/2003, να είναι δομήσιμα, ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς τη διοίκηση» τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας.
Πρότεινε επίσης άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου άρτιων και οικοδομήσιμων ακινήτων, θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών και θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμηση στην ελληνική επικράτεια.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός υποστήριξε: «Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές. Ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη».