Υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον φορέα πιστοποίησης. Οι δικαιούχοι, τα ποσά επιδότησης, οι όροι και οι προϋποθέσεις
Θέμα ημερών πρέπει να θεωρείται πλέον το άνοιγμα της πλατφόρμας του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους, καθώς ξεπεράστηκε η τελευταία εκκρεμότητα.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Συγκεκριμένα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίστηκε ο φορέας πιστοποίησης της αντικατάστασης και απόσυρσης συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και καταβολής της χρηματοδότησης για την υλοποίηση δράσεων αντικατάστασης οικιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με ηλιοθερμικά συστήματα. Η ανωτέρω απόφαση έπρεπε υποχρεωτικά να εκδοθεί βάσει νόμου, προκειμένου να τρέξει η δράση.
Με την ΚΥΑ, που υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, ορίζεται ως φορέας η εταιρία ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε. Στον φορέα ανατίθενται όλες οι αναγκαίες αρμοδιότητες για την υλοποίηση της δράσης, όπως η πιστοποίηση των διαδικασιών των δράσεων αντικατάστασης και ανακύκλωσης θερμοσιφώνων και η καταβολή της αναλογούσας χρηματοδότησης στους τελικούς δικαιούχους.
Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 100.000.000 ευρώ, καλύπτει την κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρημένη) και προβλέπει τη χορήγηση voucher ύψους από 510 έως 970 ευρώ για την αντικατάσταση του παλιού ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό. Οι επιδοτήσεις κυμαίνονται από 50% έως 60%, ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια και τη χωρητικότητα του μπόιλερ.
Σε πρώτη φάση πρόκειται να επωφεληθούν 120.000 ελληνικά νοικοκυριά, ενώ εξαιρούνται όσοι έχουν ενταχθεί σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα, όπως τα «Εξοικονομώ». Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, τον οποίο και είναι υποχρεωμένοι να αποσύρουν.
Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης, να παραμένουν λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους και να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 40 λίτρων.
Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μία μόνο αίτηση, ενώ δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας άνω των 30.000 ευρώ. Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες. Στην πρώτη εντάσσονται οι πολίτες με εισόδημα έως 5.000 ευρώ, στη δεύτερη με εισόδημα 5.001 έως 10.000 ευρώ και στην τρίτη όσοι δηλώνουν άνω των 10.000 ευρώ. Για την υπαγωγή στο πρόγραμμα οι αιτήσεις θα «βαθμολογούνται» βάσει κριτηρίων, που, μεταξύ άλλων, έχουν σχέση με το εισόδημα, τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων και το εάν υπάρχει μέλος ΑμεΑ.