Σκηνές απόλυτου χάους σε Κτηματολογικά Γραφεία

Έως 12 μήνες οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών, λόγω υποστελέχωσης – Ουρές από τα ξημερώματα για σειρά προτεραιότητας

Ουρές, ταλαιπωρία και πολύμηνες καθυστερήσεις στην έκδοση των απαραίτητων πιστοποιητικών προκαλεί η συνεχιζόμενη δυσλειτουργία αρκετών Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο μεταβατικό γραφείο Αθηνών, το οποίο άνοιξε τις πύλες του την προηγούμενη εβδομάδα, υπάρχουν ήδη 7.000 ακαταχώριστες πράξεις.

Πολλά προβλήματα προκύπτουν από την υποστελέχωση των γραφείων, αλλά και από τη διαφορετική αντιμετώπιση των πρόδηλων σφαλμάτων από γραφείο σε γραφείο, σφαλμάτων που ξεπερνούν πανελλαδικά τα 700.000. Τα προβλήματα που προκαλούνται τόσο σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους και δικαστικούς επιμελητές όσο και στις συναλλαγές των πολιτών και γενικότερα στην οικονομία ανέδειξαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας Μαρία Μπρουζούκη.

Αναμένεται, μάλιστα, να τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση των τριών φορέων με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής.

Παρόμοια κατάσταση με το Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας επικρατεί και σε άλλα γραφεία. Οπως ανέφερε ο κ. Ρούσκας, στη Θεσσαλονίκη οι ακαταχώριστες πράξεις είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες, αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζεται και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στο γραφείο του Κορωπίου ξεπερνούν τις 2.000. Βασική αιτία είναι η ανυπαρξία προσωπικού, με αρκετά γραφεία να στελεχώνονται από μόλις 2-3 υπαλλήλους, οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των συναλλαγών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα οι ουρές και οι εγγραφές προτεραιότητας σε μια άσπρη κόλλα χαρτί έξω από τα Υποθηκοφυλακεία για όσους πρέπει να εισέλθουν σε αυτά.

Οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών φτάνουν σε αρκετά γραφεία τους 7 με 12 μήνες, ενώ αν διαπιστωθεί πρόδηλο σφάλμα στα πιστοποιητικά και στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις (π.χ. αντί Μαρία έχει αναγραφεί Μαίρη), τότε ο χρόνος είτε παρατείνεται είτε η υπόθεση παίρνει δικάσιμο στο Πρωτοδικείο Αθηνών (εκούσια δικαιοδοσία) για το 2027. Κάτι που σημαίνει ότι η αγοραπωλησία, η μεταβίβαση ακινήτου κ.λπ. παραμένει στον αέρα μέχρι να εκδοθεί η σχετική δικαστική απόφαση. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης οι εκπρόσωποι των τριών φορέων ζητούν, μεταξύ άλλων, την άμεση πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, την απλοποίηση ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων προς καταχώριση, τη θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας, ώστε συγκεκριμένα πρόδηλα σφάλματα να επιλύονται οίκοθεν, την άμεση λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού για αποφυγή αναμονής, όπως και τη θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου, ο οποίος θα περιορίζεται μόνο στα επί ποινή απολύτου ακυρότητας στοιχεία της πράξης, καθώς και σε αυτά όπου από τον νόμο απαγορεύεται η καταχώριση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα