Οι αγρότες θα συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, εάν είναι στο καθεστώς ενωσιακών ενισχύσεων
Τη δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, χωρίς όμως να αποκτούν την κυριότητα, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πολυαναμενόμενη ρύθμιση περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο-σκούπα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση στο… παρά πέντε της κυβερνητικής θητείας και μένει να δούμε αν θα προλάβει να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Πρόκειται για περίπου 2.300.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση χωρίς άδεια της οικείας δασικής Αρχής και στους αναρτημένους δασικούς χάρτες χαρακτηρίζονται «ΔΑ» ή «ΧΑ». Με τη ρύθμιση που προωθεί το ΥΠΕΝ οι εκτάσεις αυτές θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη γεωργική χρήση τους. Οπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, με την προτεινόμενη ρύθμιση δεν μεταβάλλεται ο δασικός χαρακτήρας των ρυθμιζόμενων εκτάσεων, ούτε μεταβάλλεται ο χαρακτηρισμός που οι εκτάσεις αυτές φέρουν στους δασικούς χάρτες, αλλά επιτρέπεται η διατήρηση της αγροτικής χρήσης για όσο χρόνο οι εκτάσεις αυτές τελούν υπό το καθεστώς ενωσιακών ενισχύσεων.
Προϋπόθεση, δηλαδή, είναι η χρήση αυτή να συνεχίζεται έως σήμερα ή να τελούν σε καθεστώς αγρανάπαυσης και να είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ), δηλαδή να λαμβάνουν επιδοτήσεις. Στην περίπτωση αυτή η γεωργική χρήση θα διατηρείται για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση. Σύμφωνα με το άρθρο 104 του νομοσχεδίου, οι εκτάσεις αυτές θα εξακολουθούν να φέρουν τον χαρακτηρισμό «ΔΑ» ή «ΧΑ» στον δασικό χάρτη, ο οποίος δεν μεταβάλλεται.
Για την αποτύπωση των εκτάσεων αυτών, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) αποστέλλει στη γενική διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της γενικής γραμματείας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο το γεωχωρικό περίγραμμα του συνόλου των εκτάσεων που έχουν δηλωθεί με ενιαία αίτηση ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ. Τα περιγράμματα αυτά προσαρμόζονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα των δασικών χαρτών και οι εκτάσεις που τελούν σε καθεστώς ενίσχυσης επισημαίνονται, καταχωριζόμενης της σχετικής πληροφορίας με την αντίστοιχη ένδειξη της νόμιμης αλλαγής χρήσης.
Τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ επικαιροποιούνται ανά τρία έτη. Το ειδικό αρχείο που δημιουργείται από τα παραπάνω στοιχεία του δασικού χάρτη και του ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνεται και τηρείται από το Τμήμα Δασικών Χαρτογραφήσεων της οικείας διεύθυνσης δασών.
Στις εκτάσεις αυτές για όσο χρόνο τελούν υπό καθεστώς ενίσχυσης δεν επιβάλλονται διοικητικά μέτρα και κυρώσεις κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας, ενώ η εκτέλεση σχετικών διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί αναστέλλεται. Εως την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών του άρθρου 7 του ν. 2664/1998 (Α’ 275) το ιδιοκτησιακό καθεστώς έναντι του Ελληνικού Δημοσίου των ανωτέρω εκτάσεων δεν εξετάζεται, προκειμένης της υπαγωγής σε καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης.
Απόψε εκπνέει η προθεσμία για καταβολή φόρων συνολικού ύψους πάνω από 3 δισ. €
Τέλος χρόνου για εκατομμύρια φορολογουμένους που θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένους μια σειρά από φόρους, καθώς η προθεσμία καταβολής τους λήγει απόψε τα μεσάνυχτα. Πρόκειται για φοροκαταιγίδα τουλάχιστον τεσσάρων διαφορετικών φορολογικών υποχρεώσεων που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα αφορά την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, τα τέλη κυκλοφορίας, την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, αλλά και τον ΦΠΑ Ιανουαρίου για τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να επιδείξουν και οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που είχαν λάβει τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εκπνέει η προθεσμία και για μια σειρά από υποχρεώσεις προς την Εφορία.
Με fast track διαβουλεύσεις 4 σχέδια νόμου
Τρία σημαντικά νομοσχέδια έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση την Παρασκευή κι άλλο ένα την Τετάρτη. Το γεγονός από μόνο του δεν εγείρει κάποιο ζήτημα. Το περιθώριο όμως που έδωσαν τα αρμόδια υπουργεία στο κοινό για να υποβάλει τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του εγείρει θέμα σεβασμού της διαδικασίας. Για τα δύο νομοσχέδια η προθεσμία εκπνέει απόψε και για τα άλλα δύο αύριο το πρωί.
Δηλαδή πολίτες και φορείς είχαν στη διάθεσή τους μόλις τέσσερις πέντε ημέρες για να διαβάσουν, να αναλύσουν και να τοποθετηθούν επί των προτεινόμενων διατάξεων. Στο διάστημα αυτό μάλιστα συμπεριλαμβανόταν Σαββατοκύριακο, καθώς και μία ημέρα επίσημης αργίας (Καθαρά Δευτέρα).
«Είναι εμφανές πως δεν τηρούνται καν οι δεσμεύεις που έχουν τεθεί από το ίδιο το κράτος, αφού στη νομοθεσία προβλέπεται η διαβούλευση επί των νομοσχεδίων να διαρκεί δύο εβδομάδες, με προβλεπόμενη σύντμηση του ως άνω διαστήματος “για επαρκώς τεκμηριωμένους λόγους, οι οποίοι αναφέρονται στην έκθεση επί της δημόσιας διαβούλευσης που συνοδεύει τη ρύθμιση” – κάτι που δεν συμβαίνει σ’ αυτή την περίπτωση, αφού δεν παρέχεται καμία τεκμηρίωση στις συνοδευτικές αναλύσεις συνεπειών ρύθμισης για την ανάγκη σύντμησης της προθεσμίας αυτής» επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για διαβούλευση fast track.
Το ΥΠΕΝ ανάρτησε την Παρασκευή στο opengov το σχέδιο νόμου 146 άρθρων με τίτλο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος». Την ίδια μέρα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έθεσε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τίτλο «Διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού», ενώ το απόγευμα της Τετάρτης είχε αναρτήσει το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός των επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών – Διατάξεις για την εύρυθμη λειτουργία των εποπτευόμενων φορέων και άλλες διατάξεις της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών». Ιδια διαδικασία-εξπρές και από το υπουργείο Υγείας για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων».