Σε αδιέξοδο χιλιάδες επιχειρήσεις, που καλούνται να επιστρέψουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν συν τους τόκους
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή για τις οποίες διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνται να λάβουν την ενίσχυση και καλούνται να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν συν τους τόκους σε μια εφάπαξ πληρωμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές απ’ αυτές δεν έχουν ενημερωθεί καν αν το αίτημά τους για διόρθωση λαθών έχει ικανοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι η προθεσμία της εφάπαξ καταβολής για το 100% της ενίσχυσης συν τους τόκους εκπνέει στο τέλος του τρέχοντος μήνα. Κι αυτό γιατί η ΑΑΔΕ δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή των νέων σημειωμάτων στις επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν στην πρώτη φάση να μην πληρούν τους όρους της ενίσχυσης.
Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν ούτε με την τελευταία τροποποίηση του πλαισίου που έφερε το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με ρήτρα διατήρησης προσωπικού.
Ετσι, δεν αποκλείεται να δοθεί μια ακόμα ευκαιρία με νέες διορθώσεις ή να δοθεί την τελευταία στιγμή παράταση στην προθεσμία για την εφάπαξ επιστροφή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους τελικά δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης.
Τις επόμενες ημέρες η ΑΑΔΕ αναμένεται να ολοκληρώσει τον έλεγχο σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει ένσταση, αφού είχαν απορριφθεί από το υπουργείο Οικονομικών ότι είχαν πληγεί από την υγειονομική κρίση.
Εφόσον κριθεί ότι δικαίως έλαβαν τα επιστρεπτέα ποσά, τότε θα πάρουν το «ραβασάκι» της καταβολής του επιστρεπτέου ποσού σε 96 μηνιαίες δόσεις με κούρεμα που φτάνει έως και το 75%. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό που έλαβαν, και μάλιστα εντόκως.
Το σύνολο των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να κληθούν να επιστρέψουν εφάπαξ τα ποσά τα οποία είχαν λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέρχονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε 18.000. Συνεπώς, εάν τελικά επιμείνει το οικονομικό επιτελείο στην αρχική του απόφαση, είναι βέβαιο ότι η συντριπτική πλειονότητά τους δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει και θα οδηγηθεί σε αφανισμό, με προφανές επακόλουθο να χαθούν πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας.