Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει άλλη μία φορά τον κυβερνητικό εμπαιγμό, ενώ βάλλει και κατά του ΣτΕ για την απόφασή του
Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν. Θα δώσουν την ηχηρή απάντησή τους όταν πρέπει» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, με αφορμή την απόφαση-λαιμητόμο για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει την «τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» με την ψήφιση του νόμου 4714/2020 και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ντράπηκε και η ντροπή».
Τονίζει δε ότι αποτελεί «ηθικό χρέος του κ. Μητσοτάκη να αποζημιωθούν 2.500.000 συνταξιούχοι για δώρα κύριας, δώρα επικουρικής και περικοπές της επικουρικής σύνταξης και αφορολόγητα».
Υπενθυμίζει, επίσης: «Υπήρξαν μαζί με άλλους και υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη (Πέτσας, Βρούτσης) που κατηύθυναν τους συνταξιούχους να μην υποβάλλουν αγωγές γιατί δεν υπήρχε λόγος!
Και συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας στις 15/7/2020 είπε: “Η έκκληση που θα ήθελα να κάνω είναι οι συνταξιούχοι να έχουν λίγη υπομονή και να μην προσφεύγουν σε ένδικα μέσα”», όπως εξάλλου έγραψε στο φύλλο της Τετάρτης και η «δημοκρατία».
Αναλύοντας την απόφαση, το δίκτυο τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε προ διετίας τον «αργό θάνατο» των συνταξιούχων, που επικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις του. Εξαπολύει, μάλιστα, επίθεση και στους δικαστές, αναφέροντας πως «η ευθύνη γι’ αυτές τις αποφάσεις που ντροπιάζουν την ελληνική Δικαιοσύνη βαραίνουν την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό της χώρας.
Η σημερινή κυβέρνηση προώθησε και ψήφισε διάταξη νόμου (ν.4714/20, άρθρο 114), βάσει του οποίου “αποσβέννυται” κάθε αξίωση των συνταξιούχων, από τη στιγμή που καταβλήθηκαν από την κυβέρνηση τα “ψίχουλα” που τα “βάφτισαν” αναδρομικά για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και τα οποία η ίδια η κυβέρνηση πήρε πίσω φορολογώντας τα έως και 52%. Δόθηκαν σε 1.100.000 συνταξιούχους, αποκλείοντας τους χαμηλοσυνταξιούχους που ανέρχονται σε 1.400.000, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, δεν πήραν ούτε 1 ευρώ.
Είχε το θράσος η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τη λέξη “αποσβέννυται” για ποσά τα οποία δεν επέστρεψε στους συνταξιούχους, έστω και με αυτόν τον τρόπο της υπερφορολόγησης. Δεν επέστρεψε με τον συγκεκριμένο νόμο περικοπές στην επικουρική των ίδιων νόμων καθώς και τα Δώρα της κύριας και της επικουρικής, σύμφωνα με τις αποφάσεις του 2015 του ΣτΕ. Στέρησε όμως το δημοκρατικό δικαίωμα των συνταξιούχων να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα τα οποία έχασαν επί σειρά ετών».
Ως μία από τις συνταξιουχικές οργανώσεις που είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, το ΕΝΔΙΣΥ προσθέτει: «Η θέση του ΕΝΔΙΣΥ από το 2014 ήταν σταθερή έως και σήμερα. Οι συνταξιούχοι έπρεπε να διεκδικήσουν να επανέλθουν οι συντάξεις τους πριν από τις μνημονιακές περικοπές του 2012. Τα μέλη του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων που έχουν καταθέσει αγωγές δικαιώνονται για τον συγκεκριμένο δικαστικό αγώνα. Και αυτό γατί οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν όσους έχουν καταθέσει αγωγές έως τις 31/7/2020, περιορίζοντας έτσι τους δικαιούχους έως τη δημοσίευση των συγκεκριμένων αποφάσεων».