Το μνημονιακό χαράτσι καταβάλλουν ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, ανεξάρτητα αν έχουν καταγράψει κέρδη
Με το σταγονόμετρο υλοποιεί η κυβέρνηση τη μείωση των μνημονιακών φόρων που είχαν επιβληθεί σε εκατομμύρια φορολογουμένους και προτιμά να ασκεί επιδοματική πολιτική, διανέμοντας ψυχούλα στους Ελληνες πολίτες.
Μάλιστα, φτάσαμε στο σημείο η ίδια η Κομισιόν να ζητά από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ύψους 650 ευρώ τον χρόνο, που καταβάλουν όλοι οι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για τη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Αθήνα να καταργήσει το ετήσιο χαράτσι, αφού προστίθεται στην υψηλή φορολογική επιβάρυνση που καταγράφεται στην Ελλάδα.
Το τέλος επιτηδεύματος καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και όσοι αμείβονται με μπλοκάκι, ενώ αποτελεί μία φορολογική υποχρέωση, ανεξάρτητα από το αν οι φορολογούμενοι έχουν καταγράψει κέρδη.
Μάλιστα, με το ισχύον καθεστώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται φέτος να πληρώσουν, εκτός από τον φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ. Επιπλέον, χιλιάδες εταιρίες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα εντός του 2021 υποχρεούνται τη φετινή χρονιά να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος 800-1.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος, που δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες στους επαγγελματίες, θα μπορούσε να βελτιώσει τη δομή των φορολογικών τους βαρών, να ενθαρρύνει τη φορολογική αυτοσυμμόρφωση (δηλαδή να περιορίσει τη φοροδιαφυγή) και να υποστηρίξει τις επενδύσεις. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος που θα προκαλέσει η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εκτιμάται στα 350.000.000 ευρώ.
Επίσης, οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα θα πρέπει να καταβάλουν επιπλέον 600 ευρώ τον χρόνο, σε περίπτωση που διαθέτουν υποκατάστημα.