Μίλησε για πανευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα και έστειλε στην Κομισιόν επιστολή με έξι προτάσεις
Με την τιμή του φυσικού αερίου να έχει δεκαπλασιαστεί μέσα σε λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακαλύπτοντας όψιμα το φαινόμενο της διεθνούς κερδοσκοπίας στην ενέργεια, είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση, ενώ προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα δρομολογήσει «ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».
Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόβλημα απαιτεί πανευρωπαϊκή απάντηση, γι’ αυτό αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εν όψει του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής στις Βερσαλλίες. Οπως είπε, με την επιστολή του πρότεινε μία πολιτική παρέμβαση έξι σημείων στη διαμόρφωση της εμπορικής αξίας του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Κι αυτό γιατί, όπως υπογράμμισε, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει αληθινό πρόβλημα παραγωγής, ποσότητας και τροφοδοσίας του καυσίμου, οι τιμές έχουν εκτοξευτεί κερδοσκοπικά, με πρόσχημα την κρίση στην Ουκρανία και προφανώς οι συνέπειες αυτής της κατάστασης επιδρούν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των καταναλωτών, αλλά και στις οικονομίες όλων των κρατών. Αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του, σημείωσε ακόμα ότι είναι «η ώρα της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία σε ακραίες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνουμε τώρα, οφείλει να πάρει τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που θα αποσυνδέουν τη γεωπολιτική από την ενεργειακή κρίση, μέτρα έκτακτου χαρακτήρα, αλλά και μέτρα άμεσης δράσης».
Συγκεκριμένα, οι έξι προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός με την επιστολή του είναι οι εξής:
1. Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
2. Ημερήσιο Οριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ενα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/-10%.
3. Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
4. Πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
5. Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
6. Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου, συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ – Ε.Ε. – Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα στο Bloomberg, είπε ότι «είναι μία τολμηρή πρόταση» και τόνισε ότι η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο «χρειάζεται περισσότερο χρόνο από όσο διαθέτουμε», καθώς και ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει τις εξαγωγές.