Έως το τέλος Μαρτίου η πρόωρη αποπληρωμή του Ταμείου, με την κυβέρνηση να διαθέτει 1,8 δισ., ενώ οι τιμές σε είδη πρώτης ανάγκης είναι στα ύψη
Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και καύσιμα, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές απαιτήσεις των πολιτών. Την ίδια ώρα, όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προτιμά να διαθέσει ένα κονδύλι 1,8 δισ. ευρώ για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να διαφημίζει σε συνέντευξή του στο δίκτυο Reuters ότι αυτό θα συμβεί έως το τέλος Μαρτίου του 2022.
Μάλιστα, τα συγκεκριμένα κεφάλαια έχουν αντληθεί από τις αγορές με σχετικά χαμηλό επιτόκιο, αφού τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί στην Ελλάδα από τον διεθνή οργανισμό φέρουν «τσουχτερά» επιτόκια δανεισμού.
«Η Ελλάδα υπέβαλε επίσημα αίτημα για την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων της από το ΔΝΤ. Η σχετική διαδικασία έχει κινηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας στο δίκτυο Reuters. Σημειώνεται πως τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή των διακρατικών δανείων από την περίοδο του πρώτου Μνημονίου.
Με τις ανάγκες της χώρας για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας να έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως, παρά την αύξηση και των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η Ελλάδα θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα από το 2023 και μετά.
Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας έχει δεσμευτεί για μείωση του ελλείμματος κοντά στο 1% έως το τέλος του 2022, ωστόσο η Κομισιόν επεξεργάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί δημοσιονομική ευελιξία και το 2023.
Φαίνεται όμως πως και σε αυτό το σενάριο η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να εκμεταλλευτεί την επέκταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης που ενδέχεται να προωθήσει η Κομισιόν και θεωρητικά θα επέτρεπε τη διεύρυνση των δαπανών για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κυρίως στο μέτωπο των ανατιμήσεων.