Φαρσοκωμωδία η… απολιγνιτοποίηση
Δεν πέρασε ούτε ένας μήνας από τότε που ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επέλεγε να επιτεθεί στη «δημοκρατία» με τις γνωστές του κραυγές για την κριτική που ασκείται για τη φαστ τρακ απολιγνιτοποίηση και η πραγματικότητα προσγειώθηκε άτσαλα στα κεφάλια όλων.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στη Δι@ύγεια, το ΥΠΕΝ προχωρά στην κατά παρέκκλιση λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων έως το 2025. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης αλληλοδουλεύονται: ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον σχετικά με το ποιος έκανε το αίτημα! Η ουσία παραμένει ότι τόσο οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ όσο και ο πετρελαϊκός σταθμός στην Κρήτη θα λειτουργήσουν με επιπλέον ώρες, ενώ και στον εθνικό κλιματικό νόμο, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση, έχει προβλεφθεί ότι το χρονοδιάγραμμα διακοπής λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων θα επανεξεταστεί το 2023, υπό την προϋπόθεση της διασφάλισης της επάρκειας ισχύος και της ασφάλειας εφοδιασμού.
Το ΥΠΕΝ υποστηρίζει ότι η απόφαση για τη δυνατότητα λειτουργίας των πέντε μονάδων του Αγίου Δημητρίου, των δύο μονάδων του Αθερινόλακκου της Κρήτης, της Μεγαλόπολης IV και της Μελίτης, κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών όρων, είναι απαραίτητη για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της χώρας αλλά για την απρόσκοπτη και αδιάλειπτη παραγωγή ενέργειας, ιδίως κατά τις χρονικές περιόδους επικράτησης ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Η επιχειρηματολογία αυτή έρχεται σε συνέχεια όσων υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγάλουν από το κάδρο των ευθυνών για τις τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια, την άγαρμπη απολιγνιτοποίηση που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προχθές αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια η απόφαση του υπουργείου με την οποία παρέχεται ο επιπλέον χρόνος για τον λιγνίτη και ειδικότερα: εντός του επόμενου έτους η ΔΕH σχεδιάζει να αποσύρει από το σύστημα τις 4 από τις 5 λιγνιτικές μονάδες του Αγίου Δημητρίου, ήτοι, τις Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV, συνολικής ισχύος 1.114 MW, ενώ θα τεθεί οριστικά στο παραγωγικό «χρονοντούλαπό» της και η Μεγαλόπολη 3, ισχύος 255 MW.
Η μονάδα αυτή ήταν έτσι κι αλλιώς «σβηστή» από τις αρχές του έτους, χρειάστηκε, ωστόσο, να επιστρατευτεί τον Αύγουστο κατά τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε περιβαλλοντικούς όρους. Ο χρόνος απόσυρσης επιπλέον λιγνιτικής παραγωγής το 2022 δεν έγινε γνωστός από τη ΔEΗ, προφανώς θα συναρτηθεί άμεσα με την έναρξη λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V, για να μη διαταραχθεί ο ομαλός εφοδιασμός του συστήματος.
Για το 2023 η ΔΕH έχει βάλει στα πλάνα της την απόσυρση και των υπόλοιπων υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων της. Του ΑΗΣ Μελίτης, ισχύος 289 MW, της Μεγαλόπολης IV, ισχύος 256 MW και της μονάδας V του Αγίου Δημητρίου, ισχύος 342 MW.
Οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες στο λιγνιτικό πεδίο της Δυτικής Μακεδονίας, πάντως, θα μπορούν να ανταποκριθούν με τη μέγιστη ισχύ στην περίπτωση που απαιτηθεί κάλυψη αυξημένης ζήτησης, μετά και την έναρξη λειτουργίας ενός ακόμη λιγνιτοφόρου πεδίου στο λιγνιτωρυχείο της Αχλάδας από τις αρχές Ιανουαρίου.
Μέχρι στιγμής, οι ήπιες καιρικές συνθήκες κρατούν περιορισμένη την εισφορά των λιγνιτών στο σύστημα. Υποστηρικτικά βοηθούν και τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών, που διατηρούνται σε καλά επίπεδα, αφού ο βαθμός πλήρωσης των ταμιευτήρων διαμορφώνεται κοντά στο 65%.