Το υπ. Οικονομικών δίνει πίστωση χρόνου για κορονοχρέη, μεταβιβάσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή και πάγιες δαπάνες
Στη μια παράταση μετά την άλλη προχωρεί το οικονομικό επιτελείο, υπό τη σκιά της νέας μετάλλαξης Ομικρον και του ισχυρού κύματος της ακρίβειας. Πρόκειται για φορολογικές υποχρεώσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως είναι ρυθμίσεις οφειλών, αποπληρωμή κρατικών ενισχύσεων, έως και καταβολή φόρων.
Σημειώνεται πως τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο φόρος εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, όταν κλείνει επισήμως ο Προϋπολογισμός του 2021, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να έχει το δικαίωμα ένταξης και αυτών των εσόδων στον φετινό Προϋπολογισμό. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να ανακοινώσει παράταση και στα τέλη κυκλοφορίας.
Παράταση έως τις 26 Ιανουαρίου 2022, αντί για τις 31 Δεκεμβρίου 2021, που προέβλεπε το αρχικό πλαίσιο, στην υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για τις οφειλές που «γεννήθηκαν» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αφορά συνολικά 826.435 εταιρίες, λοιπά νομικά πρόσωπα και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα επλήγησαν οικονομικά κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, με το χρέος να αγγίζει τα 2,26 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έως σήμερα δεν έχει υπάρξει η «βροχή» αιτήσεων που αναμενόταν αρχικά, αφού έχουν υποβληθεί σχεδόν 50.000 αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.
Επιπλέον 30 ημέρες διορία για «φθηνές» μεταβιβάσεις έδωσε στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, δικαίωμα μεταβίβασης ενός ακινήτου με τις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες έως το τέλος Ιανουαρίου δεν θα έχουν όλοι όσοι επιθυμούν να κάνουν μια αγοραπωλησία, αλλά μόνο εκείνοι που έχουν υποβάλει τη δήλωση φόρου μεταβίβασης.
Η παράταση αφορά και όσους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν γονικές παροχές. Αν και σε αυτές τις περιπτώσεις έχει ενεργοποιηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο το αφορολόγητο για μεταβιβάσεις ακινήτων, μετρητών, μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων έως το ποσό των 800.000 ευρώ, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα «φουσκώσει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις.
Πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς και της εφάπαξ πληρωμής έδωσε το υπουργείο Οικονομικών σε 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που είχαν λάβει τουλάχιστον μία από τις επτά κρατικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα:
• Μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022 και
• δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022, με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.
Εξάμηνη παράταση, έως το τέλος Ιουνίου 2022, θα έχουν οι 30.000 επιχειρήσεις που έχουν λάβει τα κρατικά «κουπόνια», στο πλαίσιο της επιδότησης πάγιων δαπανών. Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν εξαντλήσει το πιστωτικό όριο που προβλέπει το πλαίσιο, αφού δεν έχουν προχωρήσει σε συμψηφισμούς οφειλών με την Εφορία και τα Ταμεία, για το σύνολο της επιδότησης που έχουν λάβει, ενώ το ισχύον πλαίσιο λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου.
Με το αδιάθετο ποσό να αγγίζει τα 80.000.000 ευρώ, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να επεκτείνεται την περίοδο λήξης των πιστωτικών που έχουν εκδοθεί στο πρόγραμμα των πάγιων δαπανών έως τις 30 Ιουνίου 2022.