Παραδέχθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης, κατόπιν εορτής, ότι το τηλεφωνικό κέντρο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ανατέθηκε σε… άσχετους. Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη Παρασκευή 22 Οκτωβρίου, το 15512 καταργήθηκε σιωπηρά και όσοι εργαζόμενοι ήθελαν να απευθυνθούν στο ΣΕΠΕ παραπέμπονταν στο νέο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου Εργασίας. Καθώς όμως αυτό έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία, η άμεση συνέπεια ήταν οι υπάλληλοι που απαντούσαν στις κλήσεις να έχουν ελάχιστες γνώσεις της εργατικής νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν ήταν σε θέση ούτε να απαντήσουν σε στοιχειώδεις και κρίσιμες απορίες των εργαζομένων, όπως το ύψος των αποδοχών που δικαιούνται, ούτε να καταγράψουν μία καταγγελία για τυχόν παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.
Με χθεσινή ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας αφενός μεν δημοσιοποιεί αυτό που έπρεπε να κάνει από την πρώτη στιγμή, δηλαδή την κατάργηση του τηλεφωνικού κέντρου της Επιθεώρησης Εργασίας, αφετέρου δε ομολογεί ότι αυτή η απόφαση προκαλεί προβλήματα, που όμως δεν διορθώνει. Οπως διευκρινίστηκε, «ειδικά όσον αφορά τα θέματα του ΣΕΠΕ, επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες περί μη τήρησης της εργασιακής νομοθεσίας δεν θα τυγχάνουν χειρισμού από το front office του 1555, αλλά θα προωθούνται αμέσως στους επιθεωρητές εργασίας, που θα τις εξετάζουν και θα τις διαχειρίζονται». Επιπλέον, σημειώνεται ότι «οι νέες υπηρεσίες θα λειτουργήσουν δοκιμαστικά για μικρό χρονικό διάστημα (ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα) και στη συνέχεια το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία».
Στο 1555 έχουν υπαχθεί πλέον οι εποπτευόμενοι φορείς ΕΦΚΑ – ΟΑΕΔ – ΟΠΕΚΑ και οι εξής υπηρεσίες: Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), Εργάνη, Θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Εργασιακά Θέματα και Προγράμματα Απασχόλησης/ Κατάρτισης, Θέματα Ισότητας και Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και η Γραμμή για τη βία κατά των γυναικών (15900). Ο τραγέλαφος συνεχίζεται στην επίσημη ιστοσελίδα 1555.gov.gr, όπου το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας παραμένει… γένους αρσενικού, καθώς εξακολουθεί να αναγράφεται ως «ο ΣΕΠΕ», ενώ αντιθέτως διορθώθηκε το πρόβλημα… φύλου της λέξης ισότητα, η οποία την περασμένη εβδομάδα έως και χθες αναφερόταν ως «ο ισότητα».