Ξεπουλάνε τη ΔΕΗ! Μετά την αύξηση «μαμούθ» στο Μ.Κ. το Δημόσιο θα ελέγχει ποσοστό 34%

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ διά της πλαγίας οδού δρομολογούν η κυβέρνηση και η διοίκηση της επιχείρησης. Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ γνωστοποίησε χθες την πρόθεση να αντλήσει κεφάλαια μέσω Αύξησης του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά περίπου 750.000.000 ευρώ. Κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει σε έμμεση ιδιωτικοποίησή της, καθώς το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 34%.

Το κλειδί για το ξεπούλημα βρίσκεται στη διαδικασία με την οποία θα «τρέξει» η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Οπως ανακοίνωσε χθες η εταιρία, θα πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία βιβλίου προσφορών για τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών. Οι νέες μετοχές προτείνεται να διατεθούν με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος. Επίσης, προτείνεται η ΑΜΚ να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρίας που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά. Κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού του Δημοσίου.

Ήδη το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) και η θυγατρική του, ΤΑΪΠΕΔ, βασικοί μέτοχοι της ΔΕΗ με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα, ανακοίνωσαν πως «θα εξετάσουν -σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority). Απώτερος στόχος είναι να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζομένους και την κοινωνία». Ουσιαστικά, Υπερταμείο και ΤΑΪΠΕΔ προαναγγέλλουν ότι δεν θα ασκήσουν το δικαίωμά τους για συμμετοχή στην αύξηση, έτσι ώστε το σημερινό ποσοστό τους να απομειωθεί σε 34% (καταστατική μειοψηφία).

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. Η οριστική έγκριση θα δοθεί από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, που προγραμματίζεται για τις 19 Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, έχει ήδη βολιδοσκοπηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και έχουν προκύψει ενδείξεις για σημαντικό ενδιαφέρον συμμετοχής στην αύξηση. Σύμφωνα με την επιχείρηση, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για εξαγορές στα Βαλκάνια μονάδων πράσινης ενέργειας. Στόχος να περιοριστούν στο ελάχιστο οι ανάγκες της χώρας για εισαγωγές και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτόν πολύ φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές. Η ΑΜΚ θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με την εταιρία να ανακοινώνει χθες σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα