Ποιοι επενδυτές προτίμησαν το 5ετές και το 30ετές ομόλογο

Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,9 δισ., ευρώ με την πλειοψηφία να είναι θεσμικοί από το εξωτερικό και τον ΟΔΔΗΧ να αντλεί 2,5 δισ. €

Σημαντική ζήτηση είχαν τα ομόλογα που επανέκδοσε προχθές το Ελληνικό Δημόσιο, διάρκειας πέντε και 30 ετών. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,9 δισ. ευρώ, με την πλειοψηφία των αγοραστών να είναι θεσμικοί επενδυτές από το εξωτερικό. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Με βάση τα τελικά στοιχεία του οργανισμού για τις δύο επανεκδόσεις ομολόγων, το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε τελικά στο 0,020% (από 0,2% της πρώτης έκδοσης του Μαΐου) και το επιτόκιο του 30ετούς στο 1,675% (έναντι 1,7% που ήταν στην πρώτη έκδοση του ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο).

Στο πενταετές ομόλογο, από το οποίο αντλήθηκε 1,5 δισ. ευρώ, συγκεντρώθηκαν συνολικές προσφορές 9,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κάλυψη της έκδοσης κατά 6,2 φορές.

Αντιστοίχως, από το 30ετές ομόλογο συγκεντρώθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας την προσφορά κατά 9,6 φορές, με το δημόσιο να αντλεί 1 δισ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,875%, δηλαδή όσο ήταν και στην πρώτη έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Στη δημοπρασία του πενταετούς ομολόγου συμμετείχαν κατά 48% μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια, σε ποσοστό 23% τράπεζες, σε ποσοστό 7% ασφαλιστικές εταιρίες και ασφαλιστικά ταμεία, σε ποσοστό 17% hedge funds και σε ποσοστό 3% άλλοι μικρότεροι σε μέγεθος επενδυτές. Αντίστοιχα, στη δημοπρασία του 30ετούς ομολόγου, που συγκέντρωσε σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια συμμετείχαν με ποσοστό 44%, οι τράπεζες με ποσοστό 34% οι ασφαλιστικές εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία με ποσοστό 7% και τα hedge funds με ποσοστό 12%.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις δύο νέες εκδόσεις η Ελλάδα ξεπέρασε το ανώτερο ύψος δανεισμού των 12 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2020 για το σύνολο του 2021 και, πλέον, το συνολικό ποσό που έχει αντληθεί από τις αγορές εντός του 2021 αγγίζει τα 14 δισ. ευρώ.

Η διπλή αυτή έξοδος προσέφερε στο Ελληνικό Δημόσιο φθηνή ρευστότητα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των ταμειακών διαθεσίμων στα 37-38 δισ. ευρώ, με στόχο να υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα για μία ενδεχόμενη αποπληρωμή ακριβών δανείων, όπως αυτά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία συνεχίζει να οφείλει η χώρα μας και θα πρέπει να αποπληρωθούν το 2023.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα