Πλήθος χωροταξικών, πολεοδομικών και ενεργειακών διατάξεων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων, που αναμενόταν να κατατεθεί χθες το βράδυ στη Βουλή.
- Του Β. Παπακωνσταντόπουλου
Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια και τις ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, το ξεσκαρτάρισμα των βεβαιώσεων παραγωγών ΑΠΕ για την επιτάχυνση των επενδύσεων, το άνοιγμα της δυνατότητας εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών και στις κορεσμένες περιοχές της χώρας, η επιβολή τέλους ταφής στα αστικά απόβλητα, η εφαρμογή του συστήματος «Πληρώνω όσο πετάω» και η χωριστή συλλογή των αποβλήτων ξεχωρίζουν στο πολυνομοσχέδιο των 128 άρθρων και 289 σελίδων.
Παρουσιάζοντας τις βασικές διατάξεις, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι θεσμοθετούνται ουσιαστικές βελτιώσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία για τη χωροθέτηση ζωνών υποδοχής συντελεστή και ολοκληρώνεται ο κύκλος των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την εκκίνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.
Οπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης έχουν δεσμευτεί 60.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις ΖΥΣ και οι πρώτες αναμένεται να προκηρυχθούν στα τέλη Νοεμβρίου. Σε ερώτηση της «δημοκρατίας» για το αν θα συνδεθεί ξανά η μεταφορά συντελεστή δόμησης με την τακτοποίηση μεγάλων αυθαιρέτων (η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε με τον νόμο του 2020), ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι το υπουργείο εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς ακόμα να έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.
Οσον αφορά τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, οι μελέτες τους έχουν χωριστεί σε τέσσερις κύκλους. Ο πρώτος, που περιλαμβάνει 11 μελέτες, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του μήνα, ο δεύτερος τον Σεπτέμβριο (80 μελέτες) και οι άλλοι δύο τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η τρίμηνη παράταση (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) της βεβαίωσης μηχανικού, κάτι που σημαίνει ότι από την 1η Οκτωβρίου θα καταστεί υποχρεωτική η συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.
Ενεργειακές ρυθμίσεις
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ καθιερώνει ρύθμιση με την οποία εισάγεται η υποχρέωση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού ή βεβαίωσης ειδικών έργων. Το ύψος της εγγυητικής επιστολής ορίζεται στα 35.000€/MW. Την ίδια ώρα ανοίγει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και στις κορεσμένες περιοχές της χώρας και διατίθεται περιθώριο ισχύος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών 86 MW στην Πελοπόννησο, 45 MW στις Κυκλάδες, 40 MW στην Εύβοια και 140 MW στην Κρήτη.
Με άλλη διάταξη παραμένει στη ΔΕΗ το δίκτυο οπτικής ίνας και μετά τον διαχωρισμό των παγίων που προβλέπεται εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ.