Κυριάκος Μητσοτάκης και Φον ντερ Λάιεν παρουσίασαν σε πανηγυρική εκδήλωση τις δράσεις του προγράμματος «Ελλάδα 2.0»
Εγκρίθηκε χθες απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», ενώ λίγη ώρα μετά στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς έγινε εκδήλωση για την παρουσίαση των δράσεων του σχεδίου, κατά την οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης δικαιούται 31 δισ. ευρώ (ακριβές ποσό είναι 30,5 δισ.). Οπως είπε, μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές κινήσεις τα κεφάλαια που θα έρθουν στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια θα αγγίζουν τα 100 δισ., ενώ στα επόμενα επτά χρόνια θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για μία ιστορική στιγμή για την Ευρώπη και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία και η πρώτη μιας νέας εποχής» και ότι το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» είναι η εικόνα της νέας Ελλάδας. Εκανε γνωστό ότι περισσότεροι πόροι κατευθύνονται στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία και εντός του 2021 θα εκταμιευτούν τα σχεδόν 8 δισ. γι’ αυτό τον σκοπό.
Να σημειώσουμε ότι τα 30,5 δισ. που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα είναι 17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια. Μετά την έγκριση της Κομισιόν απομένει η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντός τεσσάρων εβδομάδων.
Μόλις γίνει κι αυτή η έγκριση, η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει μέσα στον Ιούλιο 4 δισ., εκ των οποίων 2,3 δισ. σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισ. σε δάνεια. Οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνονται ανά εξάμηνο και μέχρι το 2026, ανάλογα με την πορεία επίτευξης των στόχων του σχεδίου, που θα αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπολογίζεται ότι, αν υλοποιηθεί πλήρως το σχέδιο, το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας μας θα αυξηθεί από 2,1 έως 3,3% έως το 2026.
Η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της ανέφερε ότι «θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία και θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».
Μιλώντας γενικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ότι το πρόγραμμα είναι ύψους 800 δισ. ευρώ, «το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ». Εκανε ακόμα γνωστό ότι «στην πράσινη μετάβαση και ψηφιοποίηση θα οδηγηθεί πάνω από το 65% των πόρων που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα», και οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν τον Ιούλιο. «Θα δημιουργηθούν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας. Είμαι πεπεισμένη πως οι δράσεις του σχεδίου θα καταστήσουν την Ελλάδα ισχυρότερη» συμπλήρωσε.
Χθες έγινε από τους αρμόδιους υπουργούς, σε online σύνδεση με τον χώρο της εκδήλωσης, η παρουσίαση των δράσεων του σχεδίου, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, ενώ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα υπάρξει πλήρης ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και επιχειρήσεων, εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων, καλλιέργεια δεξιοτήτων, αλλά και μεγάλα έργα. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Ελληνες και τις Ελληνίδες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Τις επιμέρους δράσεις παρουσίασαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης (τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους), ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς (αναδασώσεις), ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας (υποθαλάσσιες διασυνδέσεις), η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως (τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης), ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σ. Πρωτοψάλτης (δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού) και ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης τη δράση για τον τουρισμό.