Έως τις 11 Οκτωβρίου είναι επιτρεπτές η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
Aπό τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Άλλους έξι μήνες έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα όρια του Δήμου Αθηναίων για να τη δηλώσουν στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν δικαστικές περιπέτειες. Σύμφωνα με απόφαση της «Ελληνικό Κτηματολόγιο», που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και η κατάθεση αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος για ακίνητα που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων παρατείνονται έως τις 11 Οκτωβρίου.
Παράλληλα, άρχισε τη Μεγάλη Δευτέρα η προανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο υπόλοιπο της Θεσσαλονίκης και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ακολουθούν Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Λασίθι, Δωδεκάνησα, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και Φθιώτιδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της προανάρτησης σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, και της ανάρτησης σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας και Ανατολικής Αττικής.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση «περί παράτασης των προθεσμιών για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και για την κατάθεση αιτήσεων διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, για τη σύμβαση “Μελέτη Β’ φάσης κτηματογράφησης και υποστηρικτικών υπηρεσιών για τη δημιουργία Εθνικού Κτηματολογίου στον Δήμο Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών”, με κωδικό ΚΤ4-01, ισχύουν πλέον τα εξής:
Καθορίζεται η 11η Οκτωβρίου 2021 ως ημερομηνία μέχρι την οποία είναι επιτρεπτή η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων, κατά τα οριζόμενα της παρ. 8 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995, όπως ισχύει, και η κατάθεση αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος κατά τα οριζόμενα της παρ. 8 του άρθρου 2 και της παρ. 5 του άρθρου 6Α του ν. 2308/1995, όπως ισχύουν στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, για το σύνολο των ακινήτων που βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων, της σύμβασης με κωδικό ΚΤ4-01».
Η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμων σε όσους υπέβαλαν εκπρόθεσμη δήλωση, τα οποία όμως δεν έχουν ακόμα τεθεί σε εφαρμογή και δεν αναμένεται να τεθούν πριν από το φθινόπωρο. Έστω και εκπρόθεσμα, υποβάλλοντας τη δήλωσή σας, εξασφαλίζετε ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτετε θα ληφθούν υπόψη. Επίσης, καταχωρίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας σας και λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης. Τυχόν διορθώσεις σφαλμάτων μελλοντικά θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσα από δικαστικές περιπέτειες που κοστίζουν χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Αν, τώρα, κάποιος έχει ήδη υποβάλει δήλωση στο Κτηματολόγιο και διαπιστώσει σφάλματα πληκτρολόγησης – προφανή σφάλματα, μπορεί να υποβάλει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Η αίτηση υποβάλλεται ατελώς, είτε ηλεκτρονικά, μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet, είτε κατόπιν ραντεβού στο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Παραδείγματα πρόδηλων σφαλμάτων: Έχει καταχωριστεί εσφαλμένα το πατρώνυμο, έχει γίνει αναριθμητισμός στον αριθμό συμβολαίου, έχουν καταχωριστεί εσφαλμένα ο τόμος και ο αριθμός μεταγραφής του συμβολαίου ή έχει καταχωριστεί εσφαλμένα ο όροφος ή το εμβαδόν του διαμερίσματος.
Η διαδικασία της εκπρόθεσμης δήλωσης είναι ίδια με αυτήν της εμπρόθεσμης. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου θα πρέπει να συνδεθεί με την ηλεκτρονική εφαρμογή του Κτηματολογίου, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet. Κάθε δήλωση μπορεί να περιλάβει οσαδήποτε δικαιώματα σε ακίνητα του ίδιου υπό κτηματογράφηση προκαποδιστριακού ΟΤΑ (κοινότητα ή δήμος πριν από την εφαρμογή της διοικητικής διαίρεσης του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη»). Έτσι, αν ένα πρόσωπο δηλώσει πολλά ακίνητα σε έναν και μόνο ΟΤΑ, θα υποβάλει μόνο μία δήλωση και θα κάνει μόνο μία φορά χρήση της πιστωτικής του κάρτας.
Ο εντοπισμός της θέσης των δηλούμενων ακινήτων είναι υποχρεωτικός και πραγματοποιείται με τη χρήση πολλών σύγχρονων εργαλείων (δυνατότητα αναζήτησης μέσω συντεταγμένων, σημείων ενδιαφέροντος, οδών, τοπωνυμίων, οικισμών, κωδικών τεμαχίων αναδασμών/διανομών, φόρτωσης αρχείων dxf, asci, εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κ.λπ).
Ο πολίτης μπορεί να το εντοπίσει οριοθετώντας τη γεωγραφική έκταση της ιδιοκτησίας του. Η υποβολή των συνοδευτικών εγγράφων γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, μέσω της εφαρμογής, και προηγείται της διαδικασίας πληρωμής, ενώ δεν είναι δυνατή η ταχυδρομική αποστολή εγγράφων.
Αφού ολοκληρώσει κάποιος τη δήλωσή του μπορεί να πληρώσει το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Το τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή, με βάση τα δηλούμενα στοιχεία. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της πληρωμής λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαίωσης της πληρωμής. Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντικό να γράψει το e-mail του σωστά. Αφού πληρώσει ηλεκτρονικά το τέλος για τα ακίνητα μιας δήλωσης, καλό θα ήταν να τυπώσει τις συνοδευτικές εκτυπώσεις των στοιχείων της (Εκτύπωση Επιτυχούς Υποβολής Δήλωσης, Προεπισκόπηση Δήλωσης).
Σημειώνεται πως σε κάθε σημείο της διαδικασίας συμπλήρωσης της δήλωσης μπορεί ο πολίτης να αποθηκεύει τη δήλωση και να εξέρχεται από την εφαρμογή, ώστε να συνεχίσει άλλη στιγμή, αν το επιθυμεί. Οταν όμως υποβάλει οριστικά τη δήλωση, αυτή δεν μπορεί πλέον να αλλάξει και, με βάση το νομικό πλαίσιο της κτηματογράφησης, υπόκειται σε έλεγχο από εντεταλμένους φορείς.